Home » » Διορθόδοξη έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας

Διορθόδοξη έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας



 Διορθόδοξη έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας 
Με πλήρη επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» τα εγκαίνια της Διορθόδοξης έκθεσης σύγχρονης αγιογραφίας μιας διοργάνωσης ​
Γ.ΡΟΥΣΗΣ-Γ.ΣΑΡΔΗΣ.-ΕΜ.ΡΟΥΣΗΣ
​σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. και με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Βουλγαρίας, της Πρεσβείας της Ρουμανίας, του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα «Σπίτι της Κύπρου», του Ρωσικού Πολιτιστικού & Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Πρεσβείας της Σερβίας και της Ιεράς Επισκοπής στην Ελλάδα, του Κοπτορθόδοξου Πατριαρχείου της Αιγύπτο.
Σύμφωνα και με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος σκοπός της έκθεσης είναι, μέσα από την τέχνη να υμνηθεί το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, να αναδειχθεί η συνέχεια και η σημαντικότητά της για την ανθρώπινη ύπαρξη, σε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης των λαών και των εθνών.
Στη διοργάνωση αυτή, εκθέτονται και προβάλλονται έργα σύγχρονων, δόκιμων και αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων εικαστικών και αγιογράφων, μέσω των οποίων  αναδεικνύεται το μεγαλείο της αγιογραφικής τέχνης με την πολυποικιλότητα των σχολών της, από το χθες στο σήμερα και επίσης ξεχωρίζει η διαχρονικότητα της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες  έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ιερά ρωσική εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Της Tων Πάντων Θλιβομένων η Χαρά» - 1867, καθώς και πλήθος άλλες εικόνες απείρου κάλλους και ομορφιάς.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά): ABDELKHALEK SALAH, ADEL NASSIEF IBRAHEM, ΒΑΛΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΓΙΟΒΑΝΟΒ – ΦΤΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΓΚΟΥΛΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑΔΙΚΑΙΟΥ ΚΛΑΙΡΗ,ΖΟΥΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ,ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΚΟΤΤΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΕΝΑ, KVLIVIDZE IRMA, ΛΑΠΟΥΡΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ,ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΜΑΝΙΑΤΗ – ΣΙΤΑ ΕΛΠΙΔΑΜΑΡΑΒΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΗΣ, MIHAI COMAN,ΜΙΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, MURARIU ELENA, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΛΟΥΝΤΜΙΛΑ,ΣΑΒΒΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΑΣΙΔΕΡΗ ΜΑΡΙΑΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΤΣΙΣΜΕΤΖΗ ΕΛΕΝΗ,ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗΦΟΥΣΕΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

Η πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης όπου πραγματοποιήθηκαν  και τα εγκαίνια ξεκίνησε με το πατροπαράδοτο Αγιασμό ενώ ακολούθησε καλωσόρισμα από την κ. Δημητριάδη Μαρία Γ.Γ Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε
 Στη συνέχεια  η Πρόεδρος Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε Διακοβασίλη Νίνα απηύθυνε χαιρετισμό προς τους επισήμους και γενικότερα όλους τους επισκέπτες της εκδήλωσης για να ακολουθήσει στη συνέχεια η μουσική παράσταση -ερμηνεία του καταξιωμένου ερμηνευτή, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτη και Θεολόγου Σωτήρη Δογάνη «Φως ιλαρόν» όπου με μοναδικό τρόπο πλαισιώθηκε από τους διακεκριμένους σολίστ μουσικούς, Κατερίνα Μεγάλου στο πιάνο, Δημήτρη Καζάνη στο βιολί και Θοδωρή Καζάνη στο τσέλο όλα αυτά μέσα σ΄ ένα  μυσταγωγικό κλίμα που εξέπεμπε μοναστηριακή γαλήνη  και προσέφερε στους καλεσμένους αισθήματα ψυχικής ανάτασης και αγαλλίασης. Δίκαια μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μια συγκλονιστική μουσική παράσταση ανεπανάληπτου κάλλους και επιπέδου.
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΑΡΔΗ)
​​
​​
​​
​​
​​
​​
​​
​​
​​
​​

Επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων  και των τεχνών διανοητές εικαστικοί , διπλωμάτες και διακεκριμένοι στην κοινωνική ζωή του τόπου πολίτες καθώς και επιφανείς προσωπικότητες εκ μέρους των υποστηρικτών της έκθεσης έδωσαν το παρών μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου επιστημών και πολιτισμού της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα  RogalevGennadyo μορφωτικός ακόλουθος της Αιγυπτιακής πρεσβείας Dr Hussein Marie Mahmoud η διακεκριμένη σε πολλαπλά επίπεδα κόρη του αείμνηστου Γρηγόρη Μπιθικώτση ποιήτρια, συγγραφέας, στιχουργός, παραγωγός και χρονογράφος κ. Άννα Μπιθικώτση , ο ηθοποιός – συγγραφέας καθηγητής δραματικής τέχνης κ. Πάρις Κατσίβελος, ο καθηγητή φιλολογίας -συγγραφέας -φωτογράφος Γιάννης Κωβαίος με τη σύζυγό του καθηγήτρια φιλόλογο Αγγελική Νικολακοπούλου, η εικαστικός Argy Πάππας-Τσιώτα, ο ιδιωτικός ερευνητής(Αντιπρόεδρος Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca στην Ελλάδα) φιλότεχνος κ. Γεώργιος Τσούκαλης, ο εικαστικός επιμελητής εκθέσεων πρόεδρος της ομάδας εικαστικών ART WAY κ. Γεώργιος Σάρδης με την συγγραφέα-φωτογράφο σύζυγό του κ. Αφροδίτη Δρακοπούλου-Σάρδη καθώς σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου όπου χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον αντιπρόεδρο κ. Βογαζιάνο Ρόυ –Διδάκτωρ Παν/μίου Γλασκώβης , τον οργανωτικό γραμματέα-φωτογράφο κ. Καρβουντζή Δημήτρη , την υπεύθυνη δημ. Σχέσεων βραβευμένη αγιαγράφο κ. Έλενα Κρυστάλλη .τον κοσμήτωρα-γλύπτη κ. Γεώργιο Ρούσση έργα του οποίου υπάρχουν σε πινακοθήκες και συλλογγές μεγάλων Ελλήνων και ξένων συλλεκτών.τον εικαστικό κ. Καρακατσάνη Δημήτρη καθώς επίσης και τον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Tεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος –πρωτοποριακό συμβολιστή ζωγράφο , ποιητή , μουσικοσυνθέτη  και ερασιτέχνη αστροφυσικό  κ. Πάνο Παπαζάχο.
H έκθεση θα διαρκέσει εως και τιην Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 και σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε και τις υπόλοιπες μέρες στον εκθεσιακό χώρο παραθέτοντας παράλληλα το πρόγραμμα των προσεχών εκδηλώσεων :
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα 19:00
Έναρξη: Κακούρης Γεώργιος, βαρύτονος
Καλωσόρισμα:Δημητριάδη Μαρία
Γ.Γ Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε
Χαιρετισμός: Τεντόμας Χρήστος
Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)
Παρουσίαση ρωσικής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου
«Της των πάντων θλιβομένων η Χαρά»
Γκούλτας Λουκάς Πρόεδρος Σωματείου
«Παναγία Γαλάξα η Θαλασσοκρατούσα»
Ψαλμοί: Θεομητορικοί ύμνοι με συνοδεία ισοκρατών και χορωδών από τους πρωτοψάλτες: Χάρη Συμεωνίδη, Κωνσταντίνο Πολίτη, Ηλία Σερασκέρη, Ελευθέριο Γκεζερλή.
Ψαλμοί: Λειτουργικοί ψαλμοί στη σλαβική γλώσσα από τη χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Συντάγματος, ρωσικής παροικίας Αθηνών. Χοράρχης: Βαλέριος Ορέσκιν
Κλείσιμο ημέρας
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα 18:00
Έναρξη - Καλωσόρισμα:
Μουσικό σύνολο «AMBERLINK ENSEMBLE»
Βαρύτονος: Ηλίας Καπάνταης, Βιολί: Nathalie Sdralis, Φλάουτο: Νίκος Χαλκιάς, Keyboards: Stacy & Stephie Koulouris,
Σοπράνο: Αλεξάνδρα Καπάνταη
‘Je voudrais tellement’ G. Sylvain
‘My Heavenly Father’ C. W. McMaster
‘Prayer’ Foster, Sager, Testa, Renis
‘Ave Maria’ F. Schubert
‘Pie Jesu’ A.L.Webber
Τρισάγιος Ύμνος’ E. Traganas
Εσημειώθης εφημάς’ E. Traganas
‘Alleluia’ E. Traganas
Γεωργιανή μεικτή χορωδία παραδοσιακής και εκκλησιαστικής μουσικής «Η Αγία Νίνα»
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Mamuka Inadze
«Άγιος ο Θεός»…-Εκκλησιαστικός ύμνος, μελοποιημένος από τον νυν πατριάρχη της Γεωργίας, κκ. Ηλία Β’.
«Συ η Άμπελος η Αληθινή»... Εκκλησιαστικός ύμνος για την Υπεραγία Παναγία του 12ου αιώνα.
«Μραβαλζάμιερ» - «Εις Πολλά Έτη» - Παραδοσιακό εορταστικό τραγούδι της τάβλας (Αστικός τρόπος της παλαιάς Τιφλίδας)
«Μραβαλζάμιερ» - «Εις Πολλά Έτη» - Εκκλησιαστικός Ύμνος
Απονομές αναμνηστικών επαίνων
Κλείσιμο διοργάνωσης

(Φωτορεπορτάζ  : Αφροδίτη Δρακοπούλου-Σάρδη)

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->