Home » »


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ευτυχώς που τα καλά νέα και οι επιτυχίες για τη χώρα μας έρχονται από το εξωτερικό. Οι αθλητές μας στο Ρίο διαπρέπουν και οι προσπάθειές τους φέρνουν και μετάλλια. Εύγε για όλα τα παιδιά που  σηκώνουν  την Ελλάδα μας στους ώμους τους και κάνουν τους ξένους να μιλούν με θαυμασμό. Εδώ όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά… Τι να σας λέω τώρα…                               Προχθές  ένας εβδομηνταεπτάχρονος  σκόρπισε θάνατο με το ταχύπλοό του  στην Αίγινα. Πολλοί οι νεκροί και οι τραυματίες…Απ’ το κακό στο χειρότερο… Και λέω εγώ : Μήπως χρειαζόμαστε την βοήθεια του Αγίου Βερονίκου μπας και βοηθήσει να έρθουμε στα ίσια μας ; Αυτός ο Άγιος έχει παρτίδες με τον Μπιλίρη -απ’ ότι ξέρω- και κάνει θαύματα, διαβάστε και ΣΕΙΣ για να μάθετε…                             
Καλό σας Σαββατοκύριακο.

«ΤΟ ΘΑΥΜΑ»  

Γράφει ο Κώστας Μπιλίρης

Το είπαν στην τηλεόραση. Αυξημένη θα είναι φέτος η κίνηση στο μο- ναστήρι του Αγίου Βερονίκου για τη γιορτή του. Εκατό πούλμαν και βάλε θα κουβαλήσουν προσκυνητές. Σκέψου και πόσοι θα πάνε με τα ιδιωτικά τους. Κόσμος και ντουνιάς. Ο Άγιος Βερόνικος, αποδείχτηκε θαυματουργός και χρόνο με το χρόνο απέκτησε φήμη. Και σπεύδουν τόσοι και τόσοι να ικετέψουν τη χάρη του για τόσα και τόσα.


(Από την περσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού για να ικετέψει για την σωτηρία της χώρας)
Μαζί με όλους αυτούς και ο ξάδερφός μου ο Θανάσης. Εγώ του τώπα και τον δασκάλεψα. Μην πας να προσκυνήσεις την εικόνα αυτού του αγί- ου. Δε χρειάζεσαι γιατρειά. Καλά είσαι κι έτσι. Ναι βρε. Είσαι ανάπηρος προνομιούχος.
Πρώτος μου ξάδερφος ο Θανάσης, καλή του ώρα. Έχει το αριστερό του πόδι λίγο ξερό από τουμπάρισμα χιλιάρας μοτοσικλέτας. Την καβα- λούσε ο ίδιος, έκανε τις σούζες του, βγήκε από το ρεύμα και παραλίγο να τον πάρει το ποτάμι.
Αλλά του βγήκε σε καλό. Ξερό το πόδι, συνταξάρα η αναπηρική. Βρέ- θηκε τρόπος και το τροχαίο χαρακτηρίστηκε ατύχημα εργατικό. Αυτά εί- ναι εύκολα όσο ζούμε στην Ελλάδα.
Βολεμένος έκτοτε ο ξάδερφος. Οχτακόσια ευρώ το μήνα με κάθε κυ- βέρνηση και χωρίς να είναι συνδικαλιστής. Ξέρεις τι θα πει μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, οι άνεργοι να πληθύνονται και συ να παίρνεις την επιταγή άνευ καθυστέρησης;
Για σκέψου τι χάνεις, αν γίνεις καλά; Σκέψου και τα υπόλοιπα προνό- μια που έχεις ως ανάπηρος; Δωρεάν μετακίνηση στα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, μειωμένο εισιτήριο στα γήπεδα, εκδρομές πριμοδοτημένες…. και τόσα άλλα!
Και μου κίνησε από χτες ο Θανάσης να πάει στη Βλεχού! Να βρεθεί κι αυτός λέει στη γιορτή του Αγίου Βερονίκου, να γυρέψει τη βοήθειά του. Εγώ του τώπα ξεκάθαρα. Τον προειδοποίησα. Θανάση μην πας. Άκουσέ με. Ο Άγιος αυτός δεν αστειεύεται. Είναι πονόψυχος. Του ρίχνεις μια θερμή ικεσία, τραβάς και μια μπρούμυτη γονυκλισία, σέρνεσαι και πεντέξι μέτρα μπουσουλώντας, περνάει από πάνω σου η εικόνα του, περνούν και από δί- πλα σου καμιά εικοσαριά δεσποτοπαπάδες και γίνεται το θαύμα μέρα με-


σημέρι.
Μπα. «Θα πάω να μου φύγει η κουτσαμάρα».
Βρε χριστιανέ μου - Το «χριστιανέ μου» όνομα και πράμα - κάτσε στ’ αβγά σου. Σε τι σ’ ενοχλεί; Μήπως δεν τα καταφέρνεις με τις γκόμενες; Μήπως δεν βολεύεσαι στο κατούρημα; Και προξενιά σού κάνουν και η ζωντοχήρα με το ψιλικατζίδικο σε λιγουρεύεται. Είναι το πόδι σου λιγάκι πειραγμένο. Και λοιπόν; Μπάλα θα παίξεις, ή δρομέας θα γίνεις; Μα είναι και μονοκόμματο. Άστο να είναι. Εδώ υπάρχουν χαρακτήρες μονοκόμματοι και τους έχουν συνηθίσει. Υπάρχουν συμπεριφορές μονοκόμματες και δεν ενοχλείται κανένας. Υπάρχουν κόμματα μονοκόμματα και μας κυβέρνησαν  δεκαετίες. Αλλά και οι τωρινοί ρόιδο τα κάνανε.
Μπα. Ξεροκέφαλος ο Θανάσης. «Δεν οπισθοχωρώ - μου λέει -από την απόφασή μου. Θα πάω». Και πήγε. Ήθελε να συνδυάσει και κάποια άλλα ενδιαφέροντα. Να νιώσει λίγο τουρίστας. Να δει πως περνούν στην εξοχή. Να βρει καμιά καθαρή θάλασσα. Να γνωρίσει καμιά τουρίστρια, ας μην είναι και τόσο καθαρή. Επιθυμούσε να ζήσει από κοντά όλο αυτό το «λαμπάδα σαν το μπόι μου θα φέρω και θ’ ανάψω». Άσε που μπορεί να δει και τίποτα υψηλά πολιτικά πρόσωπα να κάνουν μεγάλους σταυρούς και βαθιές υποκλίσεις.
Εν τω μεταξύ δεν ξέρω και τι να ευχηθώ. Να κάνει ο Άγιος το θαύμα του, ή να κάνει τα στραβά μάτια; Αν ισιώσει το πόδι τού Θανάση, θα στραβώσει η μοίρα του. Θα του κοπεί η σύνταξη και θα προστεθεί στην ουρά των ανέργων. Κι αν μόλις γίνει καλά, ξαναπιάσει τη μηχανή στα χέρια του και ξαναρχίσει τις σούζες; Κι αν φάει κανένα τράκο και του ξεραθούν και τα δύο ποδάρια; Έχει υπολογίσει κανείς πόσο κοστίζει ένα καλό αναπηρικό καροτσάκι, μιας και αυτό που δίνει το ΙΚΑ είναι για πέταμα;

Άγιε μου Βερόνικε κάντον έστω και την τελευταία στιγμή ν’ αλλάξει αίτημα. Δώστου λίγο μυαλό να σκεφτεί το συμφέρον του κι άσε το ποδάρι του όπως έχει. Την σήμερον ημέρα κάλλιο κουτσός συνταξιούχος, παρά αρτιμελής και άνεργος.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->