Home » » ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ του Κώστα Μπιλίρη

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ του Κώστα Μπιλίρη


ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Βρισκόμαστε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίκαιρο λοιπόν και αναγκαίο κρίνεται και ολίγον πνεύμα ολυμπιακόν!
ΡΙΟ : Πόλη αντιθέσεων. Με πολυτελέστατα οικοδομήματα από τη μια και τις φαβέλες από την άλλη.
Η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων βρίσκει πολλά έργα να έχουν αφεθεί στην τύχη τους. 
Άσπρη - Μαύρη η ζωή στην φημισμένη πόλη όπως ακριβώς το ασπρόμαυρο πεζοδρόμιο της διάσημης περιοχής της Κοπακαμπάνα που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.
Έχουν γυμναστεί αρκετά Βραζιλιάνες και Βραζιλιάνοι, λαός με πάθος και κέφι για διασκέδαση και είναι έτοιμοι να παρασύρουν τους επισκέπτες στους ξέφρενους ρυθμούς της Μουσικής των.   
Ο Κώστας Μπιλίρης την προπόνηση των Βραζιλιάνων πρέπει να είχε κατά νου  και με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μας λέει πόσο αναγκαία είναι -και για μας- η προπόνηση και πόσο πολύ την χρειαζόμαστε. Απολαύστε τον …
Δημήτρης Ζάχος
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ




Ελληνίδες, Έλληνες και εν γένει νεοέλληνες, αν δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε, γυμνασθείτε.
Η γυμναστική διατηρεί τα νιάτα, έλεγε ένα μήνυμα παλαιότερα. Φυσικά για όσους τα έχουν. 
Μερικοί γεννιούνται γέροι, πανάθεμά τους. Και περνούν τη γεροντίστικη νοοτροπία από το μυαλό και στο σώμα τους.
Η γυμναστική διατηρεί και συντηρεί εκατοντάδες γυμναστήρια και ινστιτούτα για χαλάρωση, κοιλιακούς, βαράκια, μασάζ και σύσφιξη. Σύσφιξη μυών και σχέσεων. Και οι γυμναστές άνθρωποι είναι.
Γυμναστείτε για να έχετε υγεία δύναμη και ωραία σώματα. Να σας δουν στη θά- λασσα το καλοκαίρι και να πουν: το ωραιότερο αμφίβιο είναι ο άνθρωπος.
Γυμναστείτε για να μοιάσετε των γενναίων προγόνων μας. Γυμνασθείτε για να λέτε πως έχετε και κάτι να κάνετε.
Γυμναστείτε. Η γυμναστική είναι συνδυασμένη με την άθληση. Η άθληση είναι συνδυασμένη με την υγεία. Η υγεία είναι συνδυασμένη με τα φακελάκια. 
Τι να γίνει; Οι φάκελοι και τα φακελάκια, έχουν συνδυασθεί με την ελληνική πραγματικότητα. Λιγόστεψαν στην αλληλογραφία και δεκαπλασιάσθηκαν στα νοσοκομεία.
Ο γυμνός και η γυμναστική προέρχονται από την ίδια ρίζα. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι γυμνάζονταν γυμνοί. Δηλαδή για να γυμναστούν έπρεπε να γυμνωθούν. Ντιπ για ντιπ τσίτσιδοι.
Γι’ αυτό και στο αγώνισμα της πάλης, απαγορεύονταν οι λαβές κάτω από τη μέση. Ώστε όποιος πέφτει νικημένος να μη μπορεί να κρατηθεί από πουθενά... Δηλαδή από το... σύστημα του αντιπάλου του που θα του ήταν εύκολο.
Το πρόθυμο ξεγύμνωμά τους είναι μια φανερή απόδειξη πως δεν είχαν και πε- ριττά κιλά να κρύψουν.
Η γύμνια πάντως είναι μια ιδιότητα φυλετική, που μας συνοδεύει ανά τους αι- ώνες.
Στην Αρχαία Ελλάδα γδύνονταν για να γυμναστούν. Στη Νέα Ελλάδα για να κάνουν και τόσα άλλα πράγματα. 
Κολύμπι, επίδειξη αφανών προσόντων, ηλιοθερα- πεία. Αρκετοί Νεοέλληνες, αν δεν είναι ηλιοθεραπευμένοι παντού και ομοιόμορφα,δε νιώθουν σέξι.
Πολλές γδύνονται για να βγουν Σταρ Ελλάς, ή να κριθούν κατάλ- ληλες για το ρόλο της πρωταγωνίστριας. 
Μερικοί γδύνονται χωρίς λόγο. Απλώς και μόνο βγαίνουν απ’ τα ρούχα τους. Ή κάνουν γυμνοσαλιαγκισμό. ορολογία δεν πέρασε ακόμη στην τηλεοπτική γλώσσα).
Να επισημάνω ακόμη πως αθλητικός όρος είναι και «η διαφορά στήθους».
Στην Αρχαία Ελλάδα τη διαφορά στήθους τη διεμόρφωνε η ελάχιστη προτεραι- ότητα. Στη Νέα Ελλάδα τη δημιουργεί η δόση της σιλικόνης.
Στην Αρχαία Ελλάδα το ωραίο στήθος ήταν κατασκευή της φύσης. Στη Νέα Ελ- λάδα είναι συσκευασία των χειρουργών. Κάτι πολύ απλό. Σου φουσκώνουν τα μπα- λόνια και αλλάζεις νούμερο σουτιέν.
Ελληνίδες, Έλληνες, αθληθείτε. Ο αθλητισμός είναι διάδρομος που οδηγεί στην ευεξία.
Θα μου πει κάποιος γραμματιζούμενος. Ο άθλος και ο άθλιος προέρχονται από την ίδια λεκτική ρίζα.
Εμφανίζουν βεβαίως και μια διαφορά. Όποιος αθλείται, γίνεται, ή λέγεται αθλη- τής. Όποιος δεν αθλείται καταντάει άθλιος.
Η ιδιότητα του αθλούμενου είναι η αθλοπρέπεια. Του άθλιου η αθλιότητα. Δεν σημαίνει όμως πως η αθλιότητα προέρχεται μόνο από την έλλειψη άθλησης.
Σε μας τους Νεοέλληνες, ο άθλος ταυτίζεται με την παλικαριά και το κατόρθωμα. 
Στους Αρχαίους Έλληνες σήμαινε το ανδραγάθημα. Γυναικαγάθημα δεν υπήρχε. Τις γυναίκες τότε δεν τις ήθελαν αγαθές. Τις προτιμούσαν αγαθιάρες. 
Αυτό είναι μια απόδειξη πως οι κυρίες όλες βρίσκονταν εκτός γυμναστικών χώρων.Το γιατί υπάρχει στο αρχαίο λεξιλόγιο η λέξη «γυμνάς γυμνάδος», που θα πει γυμνή γυναίκα που αθλείται, πρέπει να ρωτήσουμε το μάντη Κάλχα, ή το γλωσσολόγο Μπαμπινιώτη. Ποιος αρχαίος μπανιστιρντζής μπορεί να βεβαιώνει ότι υπήρχε; 
Υπενθυμίζω μια ακόμη διαφορά. Στην Αρχαία Ελλάδα, αυτός που επέβλεπε τη γυμναστική, ήταν ο γυμνασιάρχης. Στη Νέα Ελλάδα, γυμνασιάρχης είναι όποιος δεν κατάφερε να γίνει λυκειάρχης.
Ο αθλητισμός συνδέεται και με τον ηρωισμό. Στην Αρχαία Ελλάδα, όλοι οι ήρωες ήταν μεγάλοι αθλητές. Παραδείγματος χάριν. Ο Ηρακλής πραγματοποίησε δέκα άθλους.
Θα το πω αλλιώς. Στην Αρχαία Ελλάδα όλοι οι πρωταθλητές ήταν ήρωες. Στην Νέα Ελλάδα όλοι οι πρωταθλητές είναι αξιωματικοί κατά ξηράν, αέρα και θάλασσα. Μερικοί βολεύτηκαν και στα Σώματα Ασφαλείας.
Δίκαιο και λογικό. Να στηρίζονται και κάπου. Ώστε να μη χρειασθεί σε λίγα χρόνια να πουλήσουν τα μετάλλιά τους.
Μεγάλη η επίδραση του αθλητισμού στη γλώσσα μας. Μέχρι και στο θέατρο τους ηθοποιούς που παίζουν πρώτους ρόλους, τους λέμε πρωταγωνιστές και όχι πρωτοθεατρίνους. 
Ακόμη και οι μάρτυρες της πίστης μας είναι «οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες». Μόνο που αυτοί δεν πήραν μετάλλιο. Έφαγαν τσεκούρι.



Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->