Home » » Το χρονογράφημα της εβδομάδας ΤΑ ΜΕΤΡΑ απ' τον Κωστα Μπιλιρη

Το χρονογράφημα της εβδομάδας ΤΑ ΜΕΤΡΑ απ' τον Κωστα Μπιλιρη


ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Περήφανους μας έκανε το χρυσό πλέον κορίτσι απ’ τη Δράμα, αφού κέρδισε στους Ολυμπιακούς στο Ρίο και το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή από 25 μέτρα απόσταση. Είχε κερδίσει πρώτα το χάλκινο με αεροβόλο από απόσταση 10 μέτρων. 

 Ένα μεγάλο εύγε στο κορίτσι μας που μας έκανε να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας για λίγο και  να αδιαφορήσουμε για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή μας  για να πέσει το έλλειμα  και να πάρουν πίσω τα λεφτά τους οι πιστωτές μας…           Αλλοίμονο φίλοι μας όλοι μας έχουμε αντιληφθεί ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι στα πολύ κάτω του. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄αυτό; … Αχ αυτός ο Αύγουστος…                   
Λίγες μέρες πριν  το Δεκαπενταύγουστο και όλοι εμείς απ’ τα «αφιερώματα» βρισκόμαστε μακριά απ΄ την πρωτεύουσα για λίγη ξεκούραση. Με πολύ αγάπη σας ευχόμαστε Χρόνια πολλά,-τα πολλά λόγια αυτή  την περίοδο είναι περιττά- και σας παραδίνουμε   στον Κώστα Μπιλίρη και στα «μέτρα του» για να σας φτιάξει το κέφι                                                                      
 ΤΑ ΜΕΤΡΑ του Κώστα Μπιλίρη


Μωρέ μπράβο ενδιαφέρον! Παίρνουν μέτρα λέει! Για να βελτιώσουν τη ζωή μας. Να κάνουν το αύριο καλύτερο από το σήμερα. Να οδηγήσουν τα προβλήματα στη λύση. Ή τους πολίτες στη δέση.
Ε λοιπόν, σε όλη τη ζωή μου, το μόνο πράγμα που θυμάμαι πολύ καλά, είναι η από μέρους της ελληνικής πολιτείας συνεχής αναγγελία νέων μέτρων. Δεν υπήρξε δημόσιος τομέας, δεν υπήρξε πτυχή της έρμης της κοινωνίας μας, που να μην έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, κάποια μέτρα. Χωρίς να έχουν προλάβει να παλιώσουν τα προηγούμενα.
Μερικά μάλιστα από τα εκάστοτε νέα μέτρα, νομοθετούνται, επιβάλλονται, ισχύουν και ανακαλούνται, χωρίς να μάθει ο ταλαίπωρος πολίτης ποια ήταν, σε τι αποσκοπούσαν και σε τι τον αφορούσαν.
Όμως για νάμαστε ειλικρινείς, τα μέτρα έγιναν καλούπια της ζωής μας. Κάτσε και μέτρα πόσους σημαντικούς ρόλους παίζουν στη ζωή μας τα μέτρα. Κάτσε και μέτρα πόσες διαστάσεις παίρνουν στην ελληνική γλώσσα τα μέτρα:
Όταν κάποιος «παίρνει τα μέτρα του», σημαίνει πως παίρνει προφυλάξεις. Όταν ο ράφτης παίρνει μέτρα, σημαίνει πως θα σε ράψει.
Όταν ο εργολάβος παίρνει μέτρα, θα εισπράξει μετρητά. Όταν η πολιτεία παίρνει μέτρα, θ’ αποδειχθούν ημίμετρα.
Όταν η Υπηρεσία παίρνει μέτρα, συνήθως καταλήγουν σε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Όταν το γραφείο τελετών παίρνει μέτρα, σε περιμένουν δύο μέτρα και κάτι. Και πού να τα βρεις; Στους χλοερούς τόπους των μεγάλων πόλεων, τα οικόπεδα
είναι φωτιά. Ρώτησα κάποτε σε ένα κοιμητήριο «πόσο πάει το μέτρο» και μόλις πληροφορήθηκα την τιμή, αποφάσισα να αναβάλω το θάνατό μου.
Όταν ο υπουργός των οικονομικών παίρνει μέτρα, θα τεθούν σε ισχύ οι γνωστές παράμετροι. Οπότε ξέρεις. Όταν εσύ ακούς για μέτρα, πάρε τα μέτρα σου και κρύψε τα μετρητά σου (αν έχεις).



Όταν μια οποιαδήποτε κυβέρνηση παίρνει μέτρα, βρίσκει όλους εκ διαμέτρου αντίθετους. Γιατί οποιαδήποτε μέτρα και να πάρει μια κυβέρνηση, θα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της. 

Αλυσοδένουν τα ποδιάρα μας και μας βάζουν στη ζυγαριά!!! 
«Μέτρα φίλε μου»! Παγιδέψαμε τη ζωή μας με μέτρα όλων των εμπνεύσεων, των γνωματεύσεων και των μεθοδεύσεων. Από μέτρα λιτότητας, μέχρι κάθε μορφής σκοπιμότητας.
Μέτρα παντού. Και μάθαμε να παραδεχόμαστε το «παν μέτρον άριστον». Τι ωραία εφεύρεση! Παν μέτρον άριστον! Για να επιπλέουν οι μέτριοι και να χειροκροτούνται οι μετριότητες.
«Μέτρα» φίλε μου! Μέτρα κύριε! Μας έχουν τρελάνει στα μέτρα! Ο Καβάφης, αντί «γύρω μου έκτισαν τείχη», έπρεπε να πει γύρω μου έκτισαν μέτρα. Καθόσον παίρνονται μέτρα και αφήνονται. Ορθώνονται μέτρα και ακυρώνονται. Διορθώνονται και παραμορφώνονται. Εξαγγέλλονται και καταγγέλλονται. Ατονούν τα μέτρα και δώστου μέτρα.
Έκτακτα που παραμένουν, πάγια που βγαίνουν, προσωρινά που δεν ξέρεις αν μπαίνουν, ή αν βγαίνουν και περιοριστικά που μπαινοβγαίνουν. Ούτε εσώρουχα να ήταν.
Μέτρα για την κυκλοφορία, την ανεργία, την αισχροκέρδεια, την πάταξη του εγκλήματος. Μάλιστα. Για την πάταξη του εγκλήματος και την προστασία του πολίτη. Αλλά έτσι και καθυστερήσεις το βράδυ να πας σπίτι σου, τάζεις στο θεό να φτάσεις ζωντανός.
Μέτρα για την παιδεία, το περιβάλλον, το νέφος, τη μόλυνση, την υγεία! Μας υποχρεώσατε.
Μέτρα που θα οδηγήσουν στην ποιότητα της ζωής και στην ανόρθωση της οικονομίας! Το μόνο σίγουρο πως θα οδηγήσουν σε καμιά πανελλήνια απεργία.
Και με τι ύφος, με τι στόμφο και τουπέ σου τα εξαγγέλλουν! Πακέτο, σου λέει. Ένα πακέτο μέτρων για την εξυγίανση της δημόσιας ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητας. Τ’ ακούς εσύ και έτσι και δεν είσαι ψυλλιασμένος, αρχίζεις να κλαις από ευγνωμοσύνη προς την κυβερνητική μέριμνα.
Μέτρα φίλε μου! Παντού και κάθε είδους. Μέτρα παραγωγικά, μέτρα σκληρά και δρακόντεια, μέτρα κάθετα και οριζόντια.
Παγιδέψαμε τη ζωή μας στα μέτρα. Και το χειρότερο, προσαρμοζόμαστε πάντα στα μέτρα των άλλων. Που πάει να πει στα πρότυπα και στις απαιτήσεις των άλλων. Μάλιστα. Το τι σημαίνει μοντέρνο, κόβεται και ράβεται στα μέτρα που θα επι- νοήσει κάποιος άλλος. Το τι εκλαμβάνεται για τις γυναίκες κορμί συμμετρικό και αι- σθησιακό, υπολογίζεται με τα μέτρα κάποιας άλλης. Στήθος τόσο, περίμετρος τόσο,
γοφοί τόσο, μέση τόσο, μπούτι τόσο...
Για το τι είναι καλαίσθητο, ή κακόγουστο, σεμνό, ή άσεμνο, κάποιος άλλος μας



επιβάλλει το μέτρο.
Για το τι είναι ηθικό, τίμιο και νόμιμο, κάποιος άλλος θέσπισε μέτρα.
Για το τι υγιεινό θα φάμε, κάποιοι άλλοι υποδεικνύουν μέτρα. Για το τι γενικώς θα φάμε, έστω κι’ αν δεν είναι τόσο υγιεινό, πάλι κάποιοι άλλοι βάζουν μέτρα.
Μέχρι και μέτρα εμπιστοσύνης έχουν επινοήσει. Όπου συνήθως παραμένουν τα μέτρα και εξαφανίζεται η εμπιστοσύνη.
Στη χώρα μας η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι γνωστή και από παλαιότερες δεκαετίες. Το θυμίζω και μέσα από μια έμμετρη παρατήρησή μου: τα μέτρα πούβαλαν εσχάτως επί δικαίων και αδίκων θ’ αποδειχθούν λίαν προσφάτως ένα μηδέν εις το πηλίκον.
Γνωστή και η όρεξη της Πολιτείας.

Τα μέτρα ήταν αναγκαία αλλά δεν κρίνοντ’ επαρκή.


Γι’ αυτό θα ξαναβάλουν νέα για να μας πάρουν το βρακί.  Χρόνια μας πολλά!!!

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->