Home » » Η Αγία Σοφία στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η Αγία Σοφία στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος Κων/νου Ηλ. Μήτσιου


Η Αγία Σοφία στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Στο διάβα των αιώνων ο Ελληνισμός δοκιμάστηκε σκληρά, διώχθηκε, μαρτύρησε, σκλαβώθηκε. Τα αιώνια σύμβολα του έθνους μας, ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία, βομβαρδίστηκαν, αλώθηκαν, βεβηλώθηκαν. Και ακόμα σήμερα, στον 21ο αιώνα, βρίσκεται ο ναός τής του Θεού Σοφίας υπό κατοχή, και επιχειρούν κάποιοι να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα και να αποσυνδέσουν τον Ελληνισμό από την Ορθοδοξία.
Διεκδικούμε το δικαίωμα της ελευθερίας, προσευχής και τέλεσης της θείας λειτουργίας στο χώρο της Αγίας Σοφίας, που απορρέει προπάντων από τη Συνθήκη της Λωζάνης (24-7-1923), στην οποία υπάρχει ειδική αναφορά για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τη λατρεία για όλες τις μειονότητες που διαβιούν στην Τουρκία: «Η τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να παράσχει πλήρη προστασία στις εκκλησίες, στις συναγωγές, στα κοιμητήρια και στα άλλα ευαγή ιδρύματα των μειονοτήτων…». Η Αγία Σοφία αποτελεί την ψυχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τον καθεδρικό ναό της ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως, το σημείο αναφοράς του έθνους μας, παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η τελευταία προσπάθεια της Τουρκίας να επαναλειτουργήσει ο ναός της Αγίας Σοφίας ως τέμενος αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αφ’ετέρου και η συρροή του χριστιανικού κόσμου στον ιστορικό ναό αποφέρει οικονομικά οφέλη στην Τουρκία. Η Αγία Σοφία ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει σε όλα τα έθνη και σε όλους τους λαούς. Πλήθος από θρύλους, παραδόσεις και δημοτικά τραγούδια σχετικά με την Αγία Σοφία έμειναν μέχρι σήμερα για να θυμίζουν την παλιά δόξα της αυτοκρατορίας.
Σπουδαίοι μελετητές παραδέχθηκαν την πνευματική και ιστορική σύνδεση του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία και αντίκρισαν με θαυμασμό τους δίδυμους πύργους, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, που δεσπόζουν στην ανθρωπότητα. Ο κορυφαίος βυζαντινολόγος σερ Στίβεν Ράνσιμαν καλεί τον Ελληνισμό να διατηρήσει την ορθόδοξη ταυτότητά του για να έχει μέλλον και πολιτιστική προσφορά στον 21ο αιώνα. Και ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» (6-12-98) ότι «για έναν Έλληνα η Ορθοδοξία είναι το σπίτι του». Οι δίδυμοι πύργοι, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, παραμένουν όρθιοι σε πείσμα του χρόνου και των αντιξοοτήτων.

kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->