Home » » Έφυγε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ..

Έφυγε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ..


ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ  ΜΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ  ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΣ   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (DIMITRI)

"Βρισκόμαστε μπροστά στο χρέος του εαυτούμας και της κληρονομιάς μας.
Γεωργοί, ποιητές, χαράκτες, ζωγράφοι, ελάτε γρήγορα πρέπει να γεμίσουμε χέρι με χέρι της αποθήκες των Λαών μας. Μαύρη θα είναι η ζωή με άδειες αποθήκες"... 
                                              (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου που διάλεξε την Ισπανία σαν την Ιθάκη της ζωτικής περιπέτειας έφυγε από κοντά μας
Λόγος και εικόνα, ποίηση και χαρακτική, κείμενο και χρώμα η Ελληνική ψυχή!!!  Με αυτά τα υλικά  κατάφερε ο Μεγάλος Έλληνας να πετύχει μια σύνθεση τόσο ωραία και υψηλή .   Κάθε μέρα και κάθε νύχτα  «κυκλοφορούσε»  στον κόσμο των ονείρων του ,των μύθων του και των Θεών του. Έφερνε  γραμμένο στην μνήμη του , σ’ αυτήν την μνήμη , του αίματος , όλη την ομορφιά του αρχαίου κόσμου ,  όλη την αλήθεια του Ελληνικού Λαού. Διάλεξε «το τομάρι του ταύρου» σαν κρυφό μέρος για την σιωπή του, σαν περίγυρο κατάλληλο για την έμπνευσή . Μια χώρα μακρινή στην Μεσόγειο που του έδωσε την αναγκαία διάσταση του τόπου και χρόνου για να αναπλάσει  με την γλώσσα του ποιητή  όλα όσα έφερνε μέσα στην λεπτή του ψυχή. Τι να πρωτοπώ γι’ αυτόν τον μεγάλο , ευαίσθητο και ταπεινόφρονα καλλιτέχνη που με τίμησε με την φιλία του. Να γράψω για τα έργα του , τα βραβεία του, τις εκθέσεις του. Νιώθω ευτυχής που μου δόθηκε  η ευκαιρία να του κάνω ένα μεγάλο αφιέρωμα στο περιοδικό μου «αφιερώματα»  πριν λίγα χρόνια.
Ο Δημήτρης πίστευε ότι το σημαντικότερο και αρχαιότερο στοιχείο στην ιστορία του ανθρώπου είναι τα ίχνη που ο ίδιος ο άνθρωπος αφήνει τυπωμένα: ένα χέρι, ένα στολίδι , ένα σύμβολο. Ερωτευμένος με την ευγενική αυτή τέχνη ακολούθησε τον δρόμο προς την τελειότητα, εκεί όπου η Ελλάδα γίνεται ένα με τον Λατινικό κόσμο , όπου η σμίλη και το σκαρπέλο αντικαθιστούν τον πυρόλιθο και η εικόνα γίνεται ποίηση χωρίς χρόνο  μήτε γλώσσα.
Αγαπημένε μου φίλε Καλό σου ταξίδι.
Δημήτρης Ζάχος 
  

Δες τε εδώ ένα μικρό βίντεο με την διαδρομή και τα έργα του  DIMITRI:

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Γεννήθηκε στη  γη που γεννήθηκε ο Έλληνας –ο γενάρχης μας- σε ένα χωριό της βόρειας Φθιώτιδας στη Μάκρυση Δομοκού, πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τη Γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο.                                                                                                                                             Τελείωσε το γυμνάσιο στη Λαμία και τη σχολή καλών τεχνών στην Αθήνα. Υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου Έλληνα χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνού, δημιουργού  της πρώτης γενιάς  Ελλήνων χαρακτών. Διάλεξε την Ισπανία σαν την Ιθάκη της ζωτικής περιπέτειας  (βρέθηκε στην Μαδρίτη με υποτροφία, έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο, και ζει εκεί μόνιμα πάνω από 60 χρόνια) μα κάθε μέρα και νύχτα επιστρέφει στον κόσμο των ονείρων του, των μύθων και των θεών του. Φέρνει- ακόμα και τώρα- στη μνήμη του, σ΄ αυτή τη μνήμη του αίματος, όλη την ομορφιά του αρχαίου κόσμου, όλη την αλήθεια του Ελληνικού Λαού.  Εκτός από  εξαιρετικός χαράκτης ( από το προσωπικό του εργαστήρι στη Μαδρίτη πλήρες εξοπλισμένο και πάντα ανοιχτό σε συνεργασίες, έχουν περάσει πάνω από τρείς χιλιάδες  Ισπανοί ζωγράφοι όπου μαθήτευσαν δίπλα του) ο Δημήτρης είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης. Τον ενδιαφέρει η ζωγραφική , η μουσική οι λέξεις και όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό αποτελεί τον καθρέπτη του Ελληνικού πολιτισμού. Ασχολήθηκε με μεταφράσεις των πιο σπουδαίων Ελλήνων ποιητών (Σεφέρη-Ελύτη-Ρίτσου) και γύρω απ την ποίησή τους έχει εξ’ ολοκλήρου φιλοτεχνήσει αριστουργηματικές εικαστικές εκδόσεις σε πολύ περιορισμένο αριθμό.                                           Η κλασική κληρονομιά της πατρίδας του  είναι παρούσα σ’ όλο το έργο του. Μαέστρος όλων των τεχνικών της χαρακτικής. Η καλλιτεχνική του ευφυΐα δεν σταματά ποτέ να επεξεργάζεται στο μυαλό του διάφορες ενότητες. Αμέτρητες οι εκθέσεις του σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Τα χαρίσματα του DIMITRI έχουν αναγνωριστεί σε ποικίλες περιστάσεις   και του δόθηκαν βραβεία μεγάλης σημασίας όπως το χρυσό μετάλλιο καλλιτεχνών χαρακτών το 1960, το εθνικό βραβείο χαρακτικής το 1967, το χρυσό μετάλλιο Ateneum   της Σεβίλλης και άλλα πολλά. Το 1979 η Βασιλική Ακαδημία Καλών τεχνών της Γρανάδα τον ονόμασε επίτιμο διδάκτωρ.  Τον Φεβρουάριο του 2013 Το περίφημο Πανεπιστήμιο του Αλκαλά (Universidad de Alcalá), διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη. Η έκθεση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας της Μαδρίτης.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->