Home » » Ραντεβού με την …ανθρωπιά...

Ραντεβού με την …ανθρωπιά...


Ραντεβού με την …ανθρωπιά...

Εξαιρετικό ανθρώπινο κείμενο του διακεκριμένου ορθοπεδικού και πρώην υποψήφιου δημάρχου Λαμιαίων Παναγιώτη Στασινού

ι  (Έχει εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στις Θερμοπύλες κοντά στις ιαματικές πηγές και το Αστυνομικό τμήμα.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας κινητοποιήθηκε και κάλεσε  τα μέλη του, κυρίως παιδιάτρους, παθολόγους, γενικούς γιατρούς να συνδράμουν παρέχοντας εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Από εκείνους που έτρεξαν πρώτοι, ήταν και ο Παναγιώτης Στασινός)
Π. Στασινός-Θ. Κρουστάλης
Σήμερα πέρασα μια εντελώς ξεχωριστή και αξέχαστη Τσικνοπέμπτη!
Μετά απο μια πραγματικά περιπετειώδη διαδρομή μέσα στην βροχή και με τις νταλίκες παρέα, λόγω των έργων που γίνονται στην Εθνική Οδό στον νότιο κόμβο εξόδου απο την Λαμία, βρέθηκα με κλιμάκιο ιατρών στον χώρο προσωρινής(;) φιλοξενίας των Σύριων προσφύγων στις Θερμοπύλες.
Το πρώτο που θα θυμάμαι είναι εκείνα τα ολοστρόγγυλα μάτια της μικρής να με κοιτάνε την ώρα που την εξέταζαν η Μαρία και ο Θανάσης.
Ήταν στην αγκαλιά της μαμάς της, μιας πολυ νεαρής γυναίκας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Η μικρή δεν έκλαιγε, αντίθετα μάλλον απολάμβανε τον τρόπο με την ο̟ποίο οι συνάδελφοι ασχολούνταν μαζι της και με κοιτούσε συνεχώς με τα πελώρια εκφραστικά μάτια της.
Έξω από το ιατρείο οι Σύριοι με υπομονή περίμεναν ένας-ένας την σειρά τους να εξεταστούν ενώ στον χώρο υποδοχής οι πολλοί Λαμιώτες εθελοντές μοίραζαν ρούχα,σκεπάσματα και τρόφιμα,απο αυτά που καθημερινά προσφέρουν απλόχερα οι συμπολίτες μας.Πιο δίπλα οι αστυνομικοί υπηρεσίας καταμετρούσαν τα έγγραφα των νεοφερμένων απαντώντας με ευγένεια και σεβασμό στις πολλές ερωτήσεις εθελοντών και προσφύγων ενώ κάποιοι άλλοι διάβαζαν το έντυπο που είχε ετοιμάσει η Περιφέρεια στα Αραβικά!
Θα θυμάμαι επισης το χαμόγελο των φίλων απο το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ήρθαν μέσα στην νύχτα να παραλάβουν τον Σύριο με τον αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και τους δυο νεαρούς διερμηνείς που τον συνόδευαν στο νοσοκομείο(ο ένας μετέφραζε απο την διάλεκτο του ηλικιωμένου-στα Συριακά και ο άλλος σε εμάς Αγγλικά).
Μια μικρή κοινότητα βρίσκεται κοντά μας, δίπλα μας.
Με ανθρώπους κυνηγημένους απο τον πόλεμο που μιλάνε διαφορετική γλώσσα,εχουν διαφορετική θρησκεία αλλα εχουν ανάγκες, κρυώνουν, πονάνε,υποφέρουν και αρρωσταίνουν οπως και εμείς.
Και κοντά σ´αυτούς τους κατατρεγμένους συνάντησα τον Γιάννη,τον Μιχάλη,τον Θανάση,την Μαρία,τον Στέφανο,τον Κώστα,τον Ηλία,την Βίβιαν,τον Πολύζο και τόσους άλλους που άφησαν υποχρεώσεις και οικογένειες και έτρεξαν ως αργά στην βαθιά νύχτα να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν ώστε οι πρόσφυγες να εχουν κάπου να ακουμπήσουν.
Σήμερα φίλοι μου,στον χώρο υποδοχής των προσφύγων στις Θερμοπυλες συνάντησα την Ανθρωπιά!
Αργά το βράδυ, κατά την επιστροφή μας με τον Γιάννη στην Λαμία υπήρχε στην ατμόσφαιρα της πόλης μια έντονη διάχυτη μυρωδιά τσίκνας.
Τότε θυμηθήκαμε!
Το ημερολόγιο έλεγε Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016...


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->