Home » » Ατομική-αναδρομική έκθεση της ιταλίδας χαράκτριας-καθηγήτριας Angela Occhipinti

Ατομική-αναδρομική έκθεση της ιταλίδας χαράκτριας-καθηγήτριας Angela Occhipinti

Ατομική-αναδρομική έκθεση της ιταλίδας χαράκτριας-καθηγήτριας Angela Occhipinti με τίτλο “L’ Arte dell’ Incisione e la poetica dell’ imagine” 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Angela Occhipinti
LArte dellIncisione e la poetica dellimagineΕγκαίνια: Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, 20:00
Διάρκεια: 10 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2016

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί την πολύ σημαντική Ιταλίδα καλλιτέχνιδα, Angela Occhipinti, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο LArte dellIncisione e la poetica dellimagine(«Η τέχνη της χάραξης και η ποίηση της εικόνας»).  Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο, 2 Απριλίου.
Με την ευκαιρία της οργάνωσης του Athens Print Festival που τον μήνα Μάρτη θα «τρέχει» στην Αθήνα  παρουσιάζονται χαρακτικά έργα της που έχει δημιουργήσει από το 1968 μέχρι και σήμερα. Τα έργα της Angela Occhipinti που παρουσιάζονται, πραγματεύονται τις έννοιες της χαράς και της θλίψης, της ζωής και της ύπαρξης όπως αυτά εμπλέκονται σε κάθε μεμονωμένη στιγμή του ανθρώπου. Χειριζόμενη με αριστοτεχνικό τρόπο τις τεχνικές της χαρακτικής, η Angela Occhipinti δημιουργεί οξυγραφίες και λινοτυπίες που σχολιάζουν ποικίλα θέματα της καθημερινότητας και της ανθρωπότητας και τα οποία δε γνωρίζουν γεωγραφικά ή πολιτιστικά όρια. Χωρίζοντας τη δουλειά της σε ενότητες, αγγίζει πολιτικά θέματα, εμβαθύνοντας και σχολιάζοντας μέσα από την τέχνη της τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της δεκαετίας του ’70 ανά τον κόσμο, την έννοια της αλληλεγγύης, ενώ αναζητά απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει η ίδια.  
Η Angela Occhipinti γεννήθηκε στην Περούτζια, ενώ ζει και εργάζεται στο Μιλάνο.  Αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και εξειδικεύτηκε στον τομέα των γραφικών τεχνών και της χαρακτικής υπό την καθοδήγηση των Pietro Parigi και Giuseppe Viviani.  Στα συχνά ταξίδια της στο εξωτερικό ήρθε σε επαφή με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης, συμπεριλαμβανομένων τους Picasso και Miró. Πραγματοποίησε μία διεξοδική μελέτη με τον Hayter για τις χημικές διαδικασίες σε σχέση με τη χρήση του χρώματος στις φάσεις της τύπωσης και των οξέων στη χαρακτική. Στην Μπολόνια συνάντησε τον Giorgio Morandi και σπούδασε στο εργαστήρι του για τη χαρακτική. Το 1958, ενώ είχε μετακομίσει στο Μιλάνο, συνάντησε τον Lucio Fontana, με τον οποίο ασχολήθηκε με την πειραματική κεραμική τέχνη ενώ στο "Grafica Uno" του Giorgio Upiglio στο Μιλάνο ασχολήθηκε με τη χαρακτική.
Από το 1961 μέχρι το 1975 ανέπτυξε την εμπειρία της ως γραφίστρια ενώ ήρθε σε επαφή με καλλιτέχνες όπως οι De Chirico, Duchamp, Lam, Man Ray, Paladino, Seuphor, Vedova κ.α.
Η Angela Occhipinti μετατρέπει τις μνήμες του ταξιδιού σε νέες εικόνες που αποτελούν ασαφείς ενδείξεις της πραγματικότητας.  Το καθετί αποτελεί αντικείμενο και «μητέρα» όλων των εικόνων, ενώ η πραγματικότητα μετουσιώνεται σε έναν ποιητικό κόσμο όπου η καλλιτέχνις επιβεβαιώνει   την προσωπική της σύλληψη αναπαράστασης του χρώματος και του φωτός. 

Από το 1974 κατέχει τη θέση της υπεύθυνης του τμήματος χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ματσεράτα, και από το 1978 διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μιλάνου.
Έχει διδάξει, ύστερα από επίσημη πρόσκληση, μαθήματα σχετικά με την χαρακτική στα Πανεπιστήμια του Σικάγο, στη Στοκχόλμη, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη τη Σεούλ, το Τόκυο, το Μπουένος Άιρες, την Κόρδοβα και σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου.  Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, εθνικές και διεθνείς μπιενάλε ζωγραφικής και χαρακτικής και έχει κερδίσει πλήθος βραβείων.  Τα έργα της εκτίθενται σε ιταλικές και ξένες προσωπικές συλλογές και  μουσεία.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος Εύχαρις καθώς και αυθεντική ιταλική παρμετζάνα από το ιταλικό εστιατόριο da Bruno.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι culture now, global view και art22.
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 10 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->