Home » » Ατομική έκθεση χαρακτικής του Φώτη Μαστιχιάδη (Αϊβαλί 1913 - Αθήνα 1997)

Ατομική έκθεση χαρακτικής του Φώτη Μαστιχιάδη (Αϊβαλί 1913 - Αθήνα 1997)


Ατομική έκθεση χαρακτικής
 «Φώτης Μαστιχιάδης (1913-1997)»

O Φώτης Μαστιχιάδης (Αϊβαλί 1913 - Αθήνα 1997) εργάστηκε ως χαράκτης για το εργοστάσιο γραφικών τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, αλλά και για την Τράπεζα της Ελλάδος (από το 1942). Παράλληλα παρουσίασε σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, που διακρίνεται για την ποικιλομορφία της εικαστικής γλώσσας και την πολλαπλότητα των τεχνικών, πειραματιζόμενος με διαφορετικούς τρόπους χάραξης και τυπώματος. Τα έργα του συνιστούν προσωπικό ντοκουμέντο· αρχείο βιωμάτων ενός καλλιτέχνη της διασποράς.
Η έκθεση παρουσιάζεται από το Dictum Factum (επιμέλεια: Ματίνα Χαραλάμπη) σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Γίνεται στο πλαίσιο του 3ου Athens Print Fest (Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής της Αθήνας), στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα).

Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαρτίου - 27 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη 10:00-13:00
                              Τετάρτη-Πέμπτη 17:00-20:00

ΦΩΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΙΑΔΗΣ 1913 – 1997 / FOTIS MASTICHIADIS 1913 – 1997

Οι αποσπασματικές εικόνες που παρουσιάζει ο Φώτης Μαστιχιάδης (Αϊβαλί, 1913 – Αθήνα, 1997) στα χαρακτικά του, μπορούν να σταθούν ως ένα προσωπικό ντοκουμέντο, ένα αρχείο βιωμάτων ενός καλλιτέχνη της διασποράς. Η επιφάνεια του χαρτιού γίνεται ο χώρος, όπου ο Μαστιχιάδης επαναπατρίζει τις παιδικές μνήμες μιας χαμένης πατρίδας (ο ίδιος εγκατέλειψε το Αϊβαλί το 1922 για να διαφύγει στη Μυτιλήνη και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη κι αργότερα στην Αθήνα), κατασκευάζοντας, με έναν σχεδόν μυστικιστικό τρόπο, εν-τυπώσεις τόπων και φυσιογνωμιών, εγγεγραμμένων στο υποσυνείδητο.
Δουλεύοντας με ποικίλες τεχνικές: ξυλογραφία, λιθογραφία (την οποία τελειοποίησε την περίοδο εργασίας του  στο εργοστάσιο γραφικών τεχνών ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ) και, κυρίως, χαλκογραφία (eau forte, aquatinta) και linoleum, ο Μαστιχιάδης στήνει μια παρτίδα παιχνιδιού φωτός – σκιάς, λευκού  – μαύρου, με τη στρατηγική αρτιότητα που είχε κατακτήσει από την ενασχόλησή του με το σκάκι, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει την έκπληξη του απροόπτου που επιφυλάσσει η εκτύπωση.
Η αναζήτηση παγίωσης ενός προσωπικού “στυλ” απουσιάζει από το έργο του Μαστιχιάδη. Τα πρώτα χαρακτικά του εστιάζουν σε μια ακριβολογική προσέγγιση του κόσμου, αντικατοπτρίζοντας τη σχολαστικότητα που απαιτούσε η χάραξη χαρτονομισμάτων για την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου εργάστηκε από το 1942. Εκείνος, ωστόσο, θα διανοίξει σταδιακά το δημιουργικό πεδίο που του πρόσφερε η τέχνη της χαρακτικής, συνθέτοντας μια εσωτερικευμένη άποψη της πραγματικότητας, ως το απο-τύπωμα των προσωπικών του εμπειριών. Οι φόρμες, στα μετέπειτα έργα του, γίνονται πιο αφαιρετικές, ενώ το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη μετατοπίζεται από τη ρεαλιστική απεικόνιση στην εξπρεσιονιστική ένταση.
Η ατομική έκθεση του Φώτη Μαστιχιάδη που παρουσιάζει η ομάδα Dictum Factum υπό την αιγίδα του Ιστορικoύ Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής, διερευνά συνοπτικά τους μετασχηματισμούς της γραφής του χαράκτη μέσα από δύο κεντρικές θεματικές: το τοπίο και την ανθρώπινη μορφή, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την τριβή του καλλιτέχνη με το εικαστικό μέσο της χαρακτικής.
Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Μέγαρο Διομήδη  3/3-27/5
3η Σεπτεμβρίου 146
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη 10:00-13:00, Τετάρτη-Πέμπτη 17:00-20:00
Ομαδικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης
Τηλ : 210 88 077 99

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->