Home » » Η παγκοσμιοποίηση του άγχους (Κων/νου Ηλ. Μήτσιου)

Η παγκοσμιοποίηση του άγχους (Κων/νου Ηλ. Μήτσιου)

Η παγκοσμιοποίηση του άγχους

Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η μάστιγα του άγχους πήρε επιδημικό χαρακτήρα με παγκόσμιες διαστάσεις. Το άγχος, ως νόσος του αιώνα, προσβάλλει άτομα κάθε φύλου και ηλικίας, κάθε οικονομικής καταστάσεως. Ξοδεύουμε τεράστια ποσά για τη θεραπεία του άγχους και ίσως περισσότερα από εκείνα, τα οποία κερδίζουμε από την εργασία μας.
Αν ήταν δυνατόν να επισκεφθούν τον πλανήτη μας έλλογα όντα από άλλον πλανήτη, θα απορούσαν ασφαλώς με το ρυθμό που είναι πιο γρήγορος από τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος και τους χτύπους της καρδιάς μας. Για να τα βγάλουμε πέρα απαιτούνται λεπτά του ρολογιού και λεπτά του πορτοφολιού. Το καταναλωτικό μένος και η κρίση που ενέσκηψε μάς κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τίποτα, αν δεν τα έχουμε όλα.

Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά ρολόγια που δε σταματούν ποτέ, που δε χρειάζονται κούρδισμα. Είναι σαν και εμάς, αεικίνητα. Ξεκόψαμε, συμπατριώτες, από το συνάνθρωπο, το γείτονα, το χωριανό. Οι αξίες δεν έχουν αξία. Οι λέξεις ολιγάρκεια, νηστεία, εγκράτεια, ηθική χάθηκαν. Ο αγώνας της ζωής που ήταν κάποτε χαρά, δημιουργία και λύτρωνε τον άνθρωπο από το άγχος, έγινε σήμερα ο ίδιος άγχος. Έτσι, ενώ έχουν εκλείψει από τις μοντέρνες κοινωνίες οι δήμιοι, οι σύγχρονοι άνθρωποι οδηγούνται μόνοι τους στη μοντέρνα αγχόνη, το άγχος.
Άγχος μας φέρνει η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, η άγονη γη μας, η ανομβρία. Άγχος όμως μας δίνει και η ευημερία, η αφθονία, η πλησμονή, η ασφάλεια, η δουλειά, η ευφορία. Η μεγάλη συμφορά του σύγχρονου ανθρώπου είναι η πλάνη πως πλάστηκε μόνο για τούτον τον κόσμο, πως ζει μόνο για τούτη τη ζωή. Έχει μεταθέσει το κέντρο του βάρους από την ψυχή στη μηχανή, από το Θεό στην ύλη. Τα πλήθη των κακών στη ζωή μάς πλημμυρίζουν με άγχος, αλλά και τα πλήθη των αγαθών μάς οδηγούν στην ίδια θλιβερή κατάσταση.
Και βέβαια ο χώρος του άρθρου δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε στις συνέπειες του άγχους, στις αιτίες που το προκαλούν και στη θεραπεία του. Μπορούμε, όμως, απερίφραστα να συστήσουμε στους «το άχθος των αμαρτημάτων έχοντας εν τη ψυχή», δηλαδή σε όλους μας, να πλησιάσουμε και να πιάσουμε το ζεστό χέρι του Θεού, να επανασυνδεθούμε με το Χριστό και να τον καταστήσουμε Σωτήρα μας, για να βρούμε τη χαρά, να απαλλαγούμε από το άγχος.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->