Home » » ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΖΩΓΡΑΦΟ @ ΧΑΡΑΚΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΛΑΜΟ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΖΩΓΡΑΦΟ @ ΧΑΡΑΚΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΛΑΜΟ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, στις 6.00 μ.μ.Διάλεξη με θέμα: “Kώστας Mαλάμος, Αισθητικά Νεορεαλιστής ΄Ελληνας Ζωγράφος” (Στο Βήμα: η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα)

"Ο μεγάλος Έλληνα ζωγράφος και χαράκτης Κώστας Μαλάμος (1913-2007) 

ακολούθησε το ρεύμα του ρεαλισμού. Ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την τοπιογραφία και την απεικόνιση σκηνών από την καθημερινότητα. Έλαβε μέρος σε δεκάδες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις ενώ το 1994, η γκαλερί Αργώ διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση προς τιμήν του.

                    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail:chafartg@otenet.gr


 Πληρ.: Π. Χατζηθεοδωρίδου                                                      Αθήνα, 7-1-2016   
 Tηλ. 210. 3300 016,  εσωτερικό 104                                             Αρ.πρωτ.: 12
                                                                                                        Δ.Τ. :  2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Διάλεξη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, στις 6.00 μ.μ.:
Kώστας Mαλάμος
Αισθητικά Νεορεαλιστής ΄Ελληνας Ζωγράφος”


Διάλεξη με θέμα: “Kώστας Mαλάμος, Αισθητικά Νεορεαλιστής ΄Ελληνας Ζωγράφος”
θα δόσει στο χώρο του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42, στα Εξάρχεια, η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, στις 6.00 μ.μ..
Μερόπη Πρέκα

Ο ζωγράφος Κώστας Μαλάμος γεννήθηκε το 1913 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου είχε καταφύγει ο πατέρας του από την Ήπειρο. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ζίτσα και αργότερα εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Το 1931 ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1932-1937), έχοντας ως δασκάλους τον Ουμ.Αργυρό, τον Μαθιόπουλο και τον Κ. Παρθένη. Το 1937 παρ έδιδε μαθήματα ζωγραφικής σε ιδιόκτητο φροντιστήριο ενώ το 1938 διορίστηκε στο καλλιτεχνικό τμήμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, απολύθηκε όμως κατά το πρώτο διάστημα της Κατοχής. Το 1943 προσλήφθηκε στη μέση εκπαίδευση ενώ το 1944 απέρριψε το διορισμό του στη θέση του διευθυντή του παραρτήματος της ΑΣΚΤ στην Τήνο, με επακόλουθο να απολυθεί εκ νέου. Από το 1946 δίδασκε καλλιτεχνικά στο Κολέγιο Αθηνών ενώ από το 1958 ως το 1962 δίδασκε στη Σχολή Βακαλό.

Αγωνίσθηκε με το έργο του  από τα χρόνια της Κατοχής και έργα του παρουσιάσθηκαν από το ΕΕΤΕ στην έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1936-1949, φυλακές και εξορίες ως το 1967», στο Κέντρο Τεχνών Πάρκο Ελευθερίας, το Νοέμβρη του 2014.

Από το 1960 και ως το τέλος της ζωής του, έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για τη  συγκρότηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, συγκεντρώνοντας έργα από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής. Μέσω δικών του ενεργειών επίσης, δημιουργήθηκε στη Ζίτσα Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Χαρακτικής με το όνομά του, με πολλά έργα-δωρεές του, κυρίως χαρακτικά.
Διετέλεσε Πρόεδρος του ΕΕΤΕ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το 1972 του απονεμήθηκε το Β΄ Κρατικό βραβείο ζωγραφικής, το 1984 Μετάλλιο από τους Δήμους Αθηναίων και Ιωαννίνων, το 1992 ήταν υποψήφιος του βραβείου UNESCO για την Ειρήνη και το 1994 για το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (1984), της Πόλης των Ιωαννίνων (1984), το μετάλλιο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας (1983), το χάλκινο μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (1994). Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Προεδρικό Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δήμο Ιωαννίνων, το Δήμο Αθηναίων, στα Υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών, Βορείου Ελλάδας, σε Ελληνικές Πρεσβείες στο εξωτερικό, κ.α. 'Έχει επίσης φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε εκκλησίες, δημόσια κτίρια κ.ά.

Πέθανε στις 20 Μαρτίου του  2007.

Για το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ

Η πρόεδρος                                                                                  Ο Γενικός Γραμματέας
ΕΥΑ ΜΕΛΑ                                                                                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->