Home » » ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου που... αξιοποιεί και διανθίζει το πνεύμα

ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου που... αξιοποιεί και διανθίζει το πνεύμα


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
«ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ»

Ο Κώστα Ευαγγελάτος, ο μεγάλος και καταξιωμένος καλλιτέχνης,
έχει δοθεί με πάθος και έχει καταθέσει την ψυχή του στην τέχνη!!!
Έχει "πλουτίσει" από αυτό!
Και δεν αναφέρουμε φυσικά στα χρήματα, αλλά στον ουσιαστικό...πλούτο που προσφέρει η τέχνη όταν δουλέψεις σκληρά για αυτή...
Χρόνια τώρα υπηρετεί την τέχνη με ψυχή γιατί θαρρώ έτσι μόνο μπορεί να κάνει. Δίχως ωράρια, περιορισμούς και εκπτώσεις. Χωρίς υποχωρήσεις, αλλά με κατάθεση ψυχής!!!
Ξεχωριστή, ισχυρότατη καλλιτεχνική μονάδα ο Κώστας Ευαγγελάτος με συναρπαστικές νίκες, πολλές διακρίσεις και μεγάλα βραβεία, αλλά το πιο μεγάλο βραβείο είναι η αγάπη  και η μεγάλη αγκαλιά του κοινού  που τον στηρίζει πάντα.
Τον ευχαριστούμε για τις πολύχρονες "ακριβές του" Δημιουργίες που εξακολουθούν να μας "πλουτίζουν" αληθινά!!!
                                 Δημήτρης Ζάχος 

 Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ, θα εγκαινιαστεί στις Αίθουσες της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού  Ταχυδρομείου) ατομική έκθεση ζωγραφικής του  εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η κα. Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού Δήμου Πειραιά.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Μιχάλης Τσεκούρας-Στάμου, προιστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου για τηνUNESCO  Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών  Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι».
Στην μεγάλη ατομική του έκθεση ο διακεκριμένος εικαστικός δημιουργός θα παρουσιάσει ζωγραφικές ενότητες έργων του με κύριο θέμα του την ανθρώπινη μορφή και στοιχεία της φύσης που αποδίδει με το προσωπικό του ιδίωμα της απευθείας γραφής της φόρμας  με παστόζο λάδι αλλά και ποικίλες ζωγραφικές τεχνικές και συμβολικές χαράξεις στον καμβά, το χαρτί το ξύλο ή το ψηφιακό υπόβαθρο των πρόσφατων συνθέσεων του.
Η Μαράη Γεωργούση, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκδόσεων και εκθέσεων αναφέρει σχετικά σε κείμενο της με τίτλο «Αιθέριες Μορφές»: Παρακολουθώντας τις αιθέριες μορφές στους πίνακές του Κώστα Ευαγγελάτου, ισορροπούμε ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη, στο εφήμερο του πόθου και στην διάρκεια της αγάπης για τη ζωή, στην εναλλακτικότητα αλλά και τη σταθερότητα.  Οι μορφές παίρνουν ζωή γίνονται εικόνες. Τα συναισθήματα πλημμυρίζουν τις αισθήσεις. Μόνο μέσα από την «επιλησμοσύνη» μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στο σημείο να πιστέψει πως γνωρίζει μια αλήθεια έλεγε ο Νίτσε, που για αυτόν δεν υπάρχουν πραγματικά γεγονότα, μπορούμε μόνο να προσεγγίζουμε την ερμηνεία τους, δεν  υπάρχει  δηλαδή μια  αντικειμενικά  θεμελιωμένη  αλήθεια, καθώς η  έννοιά  της είναι  σχετική. Αληθινό είναι απλώς αυτό, το οποίο ο  καθένας  μας   ορίζει ως τέτοιο,  ανάλογα  με  την  εικόνα,  την οποία  έχει πλάσει μέσα  του από τα ερεθίσματα που έχει δεχθεί  για  την  πραγματικότητα.  Σ' έναν κόσμο καθόλου στατικό οι φόρμες των σχεδίων του  διαπνέονται από έναν έντονο λυρισμό της φόρμας και συγκροτούν μια ποιητική διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η γραμμικότητα των μορφών, οι μεγάλες και μικρές καμπύλες του, οι ευθείες, η ώσμωση  τους, αποτελούν γεωμετρικό παιχνίδι στα χέρια του, συνεπώς τα πάντα παίρνουν υπόσταση και μορφή.
Ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός και κριτικός τέχνης, συγγραφέας του βιβλίου «Η Αισθητική Ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου»- Δοκίμιο Εικαστικού ήθους, σημειώνει: Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με ταλέντο πολύπτυχο.  Η δημιουργική του πορεία στηρίζεται απόλυτα σε χαρακτηριστικές τεχνικές και σε πρότυπα που εμπλουτίζουν προσωπικές παραλλαγές και προτιμήσεις του. Χρησιμοποιεί ως βάση των θεματικών του ενδιαφερόντων και κύκλων την ουσία της ανθρώπινης φύσης. Σε μια στείρα πνευματικά εποχή τολμά να παρουσιάσει τη δική του πρωτοποριακή πρόταση στην εικαστική τέχνη με χρώματα και σχέδια, συνδυασμούς και καθορισμένες παραγωγές που αξιοποιούν και διανθίζουν το πνεύμα…Αναμοχλεύοντας νέους τρόπους προσέγγισης μεταγράφει κοσμοθεωρητικά σχήματα. Μεταβάλλει τα αρνητικά στοιχεία σε θετικά  και επιστρατεύει μεθόδους έκφρασης που αποτελούν ευρηματικές εικαστικές προτάσεις.
Παράλληλα από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου θα  πραγματοποιούνται καθημερινά  διαλέξεις- θεωρητικές ανακοινώσεις του Κώστα Ευαγγελάτου για θέματα της σύγχρονης τέχνης σε συνδυασμό με καλλιτεχνικά μουσικοποιητικά δρώμενα και performanceΣυμπράττουν οι: Μάριος Καζάς, πιανίστας, συνθέτης, η Ιωάννα Σκληρού, μουσικός, κορνίστα, η Μάρθα Παπαδοπούλου, φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνις, ο Νίκος Γαρμπής-Nicofilimon, συνθέτης, designer, η Φένια Αποστόλου, χορογράφος, σκηνοθέτις, η Σίλια Καρφοπούλου, χορεύτρια.


Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 12-2 μμ και 6.30-9μμ.
Ώρα έναρξης διαλέξεων και δρωμένων  από 10-13 Φεβρουαρίου 2016, 7μμ.
Είσοδος ελεύθερη
-----------------------
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς το 1957. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση από μικρή ηλικία. Το 1973-74, έγιναν οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, με τα εφηβικά του έργα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, με τον ζωγράφο, κριτικό τέχνης Γιώργο Φωκά και τον Γιώργο Βογιατζή (1976-1979) και  σπούδασε παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Το 1981 στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική "βιωματική" του έκφραση και θεμελίωσε τις αισθητικές του αρχές. Μετά την στρατιωτική του θητεία (1983) σπούδασε με υποτροφία εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκηs ( Univ. The New School for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich, ενώ εξέθεσε στη Νέα Υόρκη τις Σωματογραφίες-Bodygraphics και τις Εννοιολογικές συνθέσεις του. Εργάστηκε επίσης στο ατελιέ συντήρησης φωτογραφιών Jose Orraca. Στη Νέα Υόρκη, στο Ρότζεστερ και στη Βοστώνη δημιούργησε τολμηρές performance-ζωντανά εικαστικά έργα με διεθνή απήχηση.
Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Gallery DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης  ARΤ STUDIO “EST”. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.
Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία « O Έλληνας Νάρκισσος- The Greek Narcissus», για το Αγγλικό CHANNEL 4. Επίσης τοvideo costasest  της Αγγέλας Μυλωνάκη, που προβλήθηκε το 2007 στον πολυχώρο Ιανός στην Αθήνα.
Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε  ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Ρότζεστερ, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη (Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπλιο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Χανιά- Κρήτης, Ερεσσό- Μυτιλήνης, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο κ.α.).
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις στην ΒαρκελώνηΒαρσοβίαΣβέτσιγκενΣέρατζΑμιένηΛίλΓκέτενμποργκ(European Echoes), ΣαντιάγκοΜπουένοςΆιρεςΝέα ΥόρκηΡώμηΜπολόνιαΜόσχαΠερούτζιαΜίντενΣιάτλ κ.ά.
 Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του σε συλλογές (1975-2015), λιθογραφικά έργα, εικαστικά Ημερολόγια  (2008-2016) και έχει κοσμήσει  λογοτεχνικές, εραλδικές και επιστημονικές εκδόσεις.  Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ramshorn , Drama Centre, Γλασκόβη 1994) κ.α. Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι. Είναι μέλος  επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Εταιρίας Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. 
Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες και επαίνους από πνευματικούς φορείς.
Έργα του ανήκουν σε συλλογές, όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείο  Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής  Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-ACG Collection, στο Φωτογραφικό Αρχείο  Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, στο Ιόνιο Παν/μιο στην Κέρκυρα, στο Κοργιαλένειο Μουσείο στο Αργοστόλι, στο ΑΤΕΙ στο Αργοστόλι-Αίθουσα Κώστα Ευαγγελάτου, στο Μουσείο του Σέρατζ στην Πολωνία, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο-Δήμος Θεσσαλονίκης, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία , στο Ελληνικό Προξενείο και στο Προξενείο της Κύπρου στο Παρίσι, στη Foundation Hellenique -Cite International στο Παρίσι, στο Παν/μιο Fordham στο Μανχάταν, στη Βιβλιοθήκη του Le Centre de Sevres  στο Παρίσι, στο Fordham University at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, στην Πινακοθήκη του Παν/μίου του Leeds στην Αγγλία κ.ά.
Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενα.


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->