Home » » Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΑ ...ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΑ ...ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Μια θαυμάσια έκθεση που ...τελείωσε.

Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος

OYΤΟΠΙΑ: ου+τόπος = το πουθενά δηλαδή «αυτό που δεν υπάρχει σε κανέναν τόπο, σε κανένα μέρος.

 Η   ουτοπία επιδιώκει να αναπαραστήσει μια κοινωνία στο σύνολό της με δομές και κανόνες που εγγυώνται την ευτυχία όλων των μελών της. Ο βασικός λόγος που οδήγησε και οδηγεί τον άνθρωπο στην αναζήτηση της ουτοπίας μπορεί να εντοπιστεί τόσο στην ανθρώπινη φύση όσο και στις δομές των κοινωνιών. Είναι γνωστό πως η ξεχωριστή ανήσυχη φύση ανθρώπων που ασχολούνται με τις τέχνες επιζητεί διαρκώς την υπέρβασή της. Από την άλλη οι δομές των κοινωνιών και η γενικότερη φύση της που συχνά οδηγούν στον εκμαυλισμό αρχόντων και αρχομένων, στην έκπτωση των αξιών  στην αδικία και στην ανισότητα, στην παρακμή και στη σήψη, ωθούν τον άνθρωπο –ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες- στην αναζήτηση μιας κοινωνίας όπου όλα τα κοινωνικά έχουν βρεί την φύση τους. Η  φυγή λοιπόν από το υπαρκτό στο μη υπαρκτό ιδεώδες είναι σε κάθε περίπτωση ο βαθύτερος χαρακτήρας κάθε ουτοπίας.
   
 Χθες έκλεισε τις πύλες της μια σπουδαία έκθεση (κέντρο τεχνών του Δήμου Αθηναίων) όπου η ομάδα greekartists.info παρουσίασε έργα 29 καλλιτεχνών που αποτύπωσαν απόψεις της ουτοπίας στη φύση και στη ζωή του ανθρώπου μέσα στην καθημερινότητα, την ιστορία, την μυθολογία, ακόμα και τα παραμύθια που αποδίδουν την ουτοπία του θέματος προσφέροντάς μας μια παρόρμηση, δημιουργικότητας, φαντασίας , ευαισθησίας και όχι μόνο!!!                                                                                                                                                                                                         


Όλες  σχεδόν  οι συνθέσεις των καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται από μια κατ’ εξοχήν ποιητική διάθεση και κυρίως από μια έντονη σκηνοθετική ικανότητα από μέρους τους.                                                       Ένας μεγάλος (…ουτοπικός) τόπος, που μύριζε απ’ το άρωμα της μπογιάς, ήταν τα κρεμασμένα τελάρα τους. Κι αυτό το άρωμα διαχεόταν  παντού και μορφοποιούσε φάσματα…»  
    "Η τέχνη επιβεβαιώνει ότι καλό υπάρχει στον άνθρωπο
ελπίδα, πίστη, ευσέβεια, αγάπη, ομορφιά"
   
"Δεν μπορούμε να κάνουμε την τέχνη καταναλωτική
χωρίς να βιάσουμε τη φύση της"

"Η τέχνη ήταν πάντα το όπλο του ανθρώπου απέναντι στα υλικά πράγματα που απειλούσαν να αφανίσουν το πνεύμα του"
Ένα μεγάλο εύγε στους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της πραγματικά υπέροχης έκθεσης.
Δημήτρης  Ζάχος

"Είναι στον ορίζοντα... κάνω δυο βήματα, απομακρύνεται δυο βήματα. Κάνω δέκα βήματα και ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα μακριά Όσο και να περπατάω δεν θα φτάσω ποτέ. Τι χρησιμεύει τότε η ουτοπία??? 

Σ' αυτό χρησιμεύει: στο να περπατάς."
        (Εδουάρδο Γκαλεάνο)Μια παρέα φίλων εκλεκτών που συμμετείχαν στην έκθεση γιορτάζουν πίνοντας τα ουζάκια τους την επιτυχημένη πορεία της έκθεσης.  Ξέρουν καλά πως το κυριότερο είναι να συγκινείσαι να ελπίζεις, να τρέμεις, να αγαπάς να ζεις. Να είσαι άνθρωπος πρώτα κι ύστερα καλλιτέχνης.
Από αριστερά: ΒΑΛΑΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ με τη σύζυγό του-ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ- ΔΕΣΕΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ -ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ-ΓΙΑΧΑΝΑΤΖΗ ΝΕΛΛΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ-ΓΡΙΜΑΛΔΗ -ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΡΑΝΙΑ με το σύζυγό της

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->