Home » » "Περιμένοντας να μας ξεφουρνίσουν και τους πράσινους μικρούς Αρειανούς".

"Περιμένοντας να μας ξεφουρνίσουν και τους πράσινους μικρούς Αρειανούς".


"Περιμένοντας να μας ξεφουρνίσουν και τους πράσινους μικρούς Αρειανούς".


Γράφει
η Αλεξάνδρα Χαριτάτου

Tη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου του 2015 η NASA ανακοίνωσε αυτό που —οι σοβαροί άνθρωποι που παρακολουθούμε Sci-Fi— ήδη γνωρίζαμε: πως ο Άρης κατοικείται! Εντάξει, σε πρώτη φάση μάς είπαν πως έχει νερό. Τρεχούμενο. Με αλάτι. Είναι όμως θέμα χρόνου να μας ξεφουρνίσουν και τους πράσινους μικρούς Αρειανούς. Αλλά ας μην προτρέχουμε.
Το όνομα Άρης προέρχεται ή από το
αρχαίο ρήμα αιρέω/-ρώ, που σημαίνει κυριεύω, ή από τοαναιρέω/-ρώ, που σημαίνει σκοτώνω. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο Άρης ήταν ο θεός του πολέμου και έδωσε το όνομά του στον τέταρτο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον μικρό «κόκκινο πλανήτη». Το σύμβολο του Άρη είναι ο λογχοφόρος δίσκος, ένας κύκλος με ένα βελάκι που δείχνει βορειοανατολικά. Στη βιολογία συμβολίζει το αρσενικό φύλο, και στην αλχημεία τον σίδηρο — που, συμπτωματικά, δίνει το χαρακτηριστικό καστανοκόκκινο χρώμα στον πλανήτη.
Το 1726 ο Jonathan Swift θα εκδώσει Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ. Στο 19ο κεφάλαιο του τρίτου μέρους, θα περιγράψει την ύπαρξη δύο δορυφόρων του Άρη, ενώ ένα τέταρτο του αιώνα μετά, το 1752, ο Βολταίρος στο διήγημά του Μικρομέγας, που μιλά για έναν εξωγήινο που επισκέφτηκε τη Γη, αναφέρει επίσης δύο δορυφόρους του Άρη — πιθανότατα έχοντας επηρεαστεί από τον J. Swift. Μετά από 151 χρόνια, το 1877, ο αστρονόμοςA. Hall θα ανακαλύψει πως ο πλανήτης Άρηςόντως συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους με τροχιές παρεμφερείς με αυτές που είχε περιγράψει ο J. Swift. Οι δορυφόροι θα πάρουν τα ονόματα Φόβος και Δείμος (Τρόμος), τα ονόματα των γιων του μυθολογικού Άρη όπως αναφέρονται στην Ιλιάδα. Λόγω αυτής της εκπληκτικής πρόβλεψης, ή σύμπτωσης, δύο κρατήρες του Δείμου ονομάζονται Swift και Voltaire — προς τιμήν τους. Το 1877 ο αστρονόμος Giovanni Schiaparelli παρατηρεί κάτι αυλακώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη που παρεξηγούνται για έργα εξωγήινων, πυροδοτώντας τη φαντασία των Γήινων για την ύπαρξη Αρειανών γειτόνων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σωρεία σχετικών διηγημάτων, βιβλίων και κατόπιν ταινιών, κόμικς και παιχνιδιών, από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Το 1898 ο H.G. Wells εκδίδει τον Πόλεμο των Κόσμων, όπου Αρειανοί κυριεύουν τη Γη επειδή ο πλανήτης τους πεθαίνει. Λίγα χρόνια μετά, ο Orson Welles θα μεταφέρει το βιβλίο στο ραδιόφωνο και στις 30 Οκτωβρίου του 1938 ο κόσμος θα πιστέψει πως η εκπομπή πρόκειται για ζωντανή μετάδοση εισβολής Αρειανών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ακροατές.
(Πολλοί πιστεύουν πάντως πως η αρειανή φυλή βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη στη βόρεια Ελλάδα και είναι κίτρινη και πως η σημαντικότερη συμβολή του πλανήτη Άρη στον σύγχρονο πολιτισμό μας είναι η σοκολάτα Mars).
Η Αλεξάνδρα Χαριτάτου έχει σπουδάσει Ιστορία, Φιλοσοφία και Μουσειολογία. Εργάζεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), ενώ είναι συνιδρύτρια της εταιρείας «ΗΔΙΣΤΗ – Greece with a twist».


Πηγή: amagi.gr




 

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->