Home » » ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ....

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ....


Ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή…(Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος)

ΚΤΗΜΑ «ΛΕ-ΠΑΠ»  ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Η συναναστροφή μου με τους ανθρώπους της επαρχίας μας τις λίγες ημέρες που επισκέπτομαι τα όμορφα χωριά μας με οδήγησαν σε διάφορες σκέψεις όσο αφορά την οικονομία μας, που πολύς λόγος γίνεται τώρα που έχουμε και εκλογές.
 Η πραγματική οικονομία έχει την δική της λογική. Ειδικά ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή, πιστεύω πως χρειάζεται σχεδιασμό, επιμονή, μεγάλη υπομονή και σκληρή εργασία. Η επιστροφή στο χωριό μπορεί να είναι επιτυχής όταν υπάρχει έφεση για εργασία, αγάπη για τις καλλιέργειες, τα φυτά, τα δέντρα, τα ζωντανά. Πέρα από την υποχρεωτική και συστηματική ενασχόληση με την γραφειοκρατία, απαιτείται άριστος σχεδιασμός, σωστή επιλογή, συνδυασμός των τοπικών χαρακτηριστικών και των απαιτήσεων της αγοράς και συνεχής επαφή με τις υπηρεσίες και τους γεωπόνους. Για την ενασχόληση με τις βιολογικές καλλιέργειες απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Μια τέτοια προσπάθεια έχει κάνει  ο οικονομολόγος κ. Λεωνίδας Παπαντώνης δημιουργώντας ένα υπέροχο κτήμα στο Δ.Δ. Παναγιάς Δομοκού.


Το κτήμα “Παπαντώνη» δεν είναι μια συνηθισμένη επαρχιακή οικογενειακή επιχείρηση. Ο ίδιος ο κύριος Λεωνίδας Παπαντώνης, με σοφία, γνώση και διάθεση ασχολείται με την καλλιέργεια του μικρού κτήματος και συνεισφέρει από το δικό του μετερίζι στην δημιουργία ποιοτικών κρασιών.                                           
 Ο πατέρας του κυρίου Παπαντώνη ο αείμνηστος Μπάρμπα-Σεραφείμ,
 διδάχθηκε τα μυστικά της αμπελουργίας και την τέχνη της οινοποίησης στην Αμερική, όπου έμεινε για χρόνια πολλά, από ειδικούς  αμπελουργούς και όλα τα μυστικά τα εμπιστεύτηκε στα παιδιά του.                                                                        
Έτσι λοιπόν ο Λεωνίδας κουβαλώντας τα μυστικά του Μπαμπά και έχοντας διδαχτεί σεβασμό τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τις παραδόσεις της περιοχής, εναρμόνισε την πείρα που απέκτησε και το μεράκι του με τις «state of the art»  τεχνικές για την δημιουργία και παραγωγή ποιοτικών κρασιών που διατηρούν την αυθεντικότητα στην γεύση.


Στ’ αμπέλι μπαίνει με ορμή

Κι ο Λεωνίδας  κρένει:
-Αμπέλι μου πλατύφυλλο και καλοκλαδεμένο
Σταφύλια μαύρα έδεσες και έφτασε η ώρα.
Εγώ θα κάνω την αρχή μπαίνω να σε τρυγήσω.
Θα κάμω  «Θεϊκό» κρασί, μοσκοβολιά γεμάτο,
Ευλογημένο απ΄το Θεό «άναμμα»  μυρωδάτο!! 
    Προτείνω την υπό όρους επιστροφή στο χωριό.... Ενα χωριό σύγχρονο, όπου παρά τις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες της απομόνωσης για όσους έζησαν στην πόλη, η πρόσβαση και η επικοινωνία είναι πλέον εύκολη, ειδικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι υποδομές λειτουργικές, η ποιότητα ζωής καλύτερη σε σχέση με το δράμα των πόλεων, η καθημερινότητα ανθρώπινη. Σε ένα χωριό όμως που θα παράγει, που θα αποτελεί οργανωμένη κοινωνία αλληλεγγύης, ενεργό τοπική κοινότητα, που θα ζει μέσα από την ουσιαστική συνεργασία των ανθρώπων, των παραγωγών και των καταναλωτών.
Ας γίνει επιτέλους μια ανατροπή του σημερινού υπερσυγκεντρωτικού κράτους,  που θα επιφέρει ουσιαστική αποκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, ριζική αναδιοργάνωση της διοίκησης με επίκεντρο την περιφέρεια, αναθεώρηση των δημοσίων πολιτικών ώστε να λάβουν επιτέλους υπόψη τους αυτοί που μας κυβερνούν  την βαθιά κρίση.  Ας γίνει μια οργανωμένη μετεγκατάσταση των ενδιαφερομένων ανέργων από την πρωτεύουσα και τις άλλες μεγάλες πόλεις στην ύπαιθρο, ενίσχυση της μικρής αγροτικής επιχειρηματικότητας με νέα εργαλεία (π.χ. μικρο-δάνεια μηδενικού επιτοκίου) και γενικότερα συνεκτικές προσπάθειες για διασφάλιση της επιβίωσης του πληθυσμού σε εποχή κρίσης και αυξανόμενης φτώχειας και δημιουργίας με αυτόν τον τρόπο ισχυρών προϋποθέσεων προκοπής της ενδοχώρας.
Ο κόσμος που ζούμε είναι ασταθής, οι ισορροπίες που γνωρίζαμε έχουν αλλάξει, τα μέλλον θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις δικές μας ενέργειες. Να δούμε άμεσα πού μπορούμε καλύτερα, ποιά είναι τα εθνικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, πώς θα δράσουμε έξυπνα για να βελτιώσουμε και διεθνώς τη θέση μας. Επένδυση και παραγωγή με σχέδιο, εργασία με υπομονή, επιμονή στην ποιότητα, όχι μόνο ευχολόγια αφού χρειάζονται νέοι δημόσιοι θεσμοί και υπηρεσίες για ενημέρωση και υποστήριξη των παραγωγών: όπως όμως λέει και η παροιμία, χρειάζεται χρόνος, συχνά μεγάλος χρόνιος για να απολαύσεις τα αγαθά της παραγωγής.....

     Δημήτρης Ζάχος


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->