Home » » Ο Άγιος Βάρβαρος κοντά μας

Ο Άγιος Βάρβαρος κοντά μαςΟ άγιος Βάρβαρος

(Τα "αφιερώματα"  συμφωνούν με την συνεργάτιδά μας -εξαίσια εικαστικό και όχι μόνο-  ΧΑΡΑ ΣΑΪΤΗ να   δημοσιευτεί σήμερα το άρθρο της , που όλοι έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στα υλικά κι εφήμερα πράγματα (χρήματα, ευρώ, δραχμές, κ.λ.π....ο Άγιος Βάρβαρος ας μας δίνει φώτιση. )

Σε αλλοτινούς καιρούς βυζαντινούς, τότε που λυμαίνονταν τα πελάγη πειρατές Αγαρηνοί, σε άγριους καιρούς και σκοτεινούς, τότε που τα αιμοβόρα ένστικτα των ανθρώπων κονταροχτυπιούνταν με την αγνότητα της πίστης, άγιασε ο Βάρβαρος. Βάρβαρος ήταν στην πραγματικότητα, ένας από εκείνους τους άγριους θαλασσόβρεχτους πειρατές, που η δίψα για αίμα και κέρδος ήταν η μόνη τους έγνοια και δεν υπολόγιζαν θεό ούτε λυπόνταν άνθρωπο. Πώς έφερε τώρα η μοίρα τον Βάρβαρο στα απάτητα Ακαρνανικά όρη, ηττημένο και ταπεινωμένο, πώς γαλήνεψε και άγιασε εκείνη η ταραγμένη και θολωμένη από αθώο αίμα ανθρωπινό ψυχή, εκείνο από μόνο του είναι παράξενο και μοιάζει με θάμα.
Ο θαλλασόλυκος κατάφυγε στα βράχια, τις σπηλιές και τα απάτητα ρουμάνια, απάνω στα βουνά, μονάχος κι έρημος. Ήταν τυφλός ακόμη και δεν έβλεπε γύρω του την απλότητα και την ηρεμία της φύσης. Τ' άγρια και ληστρικά του ένστιχτα δεν τον άφηναν να ησυχάσει. Φόβος και τρόμος έγινε της γύρω περιοχής. Λήστευε αλύπητα το φτωχό και τον πλούσιο, χωρίς διάκριση.
Κάποτε η μοίρα τον έφερε έξω από μια εκκλησιά, μια φτωχούλα εκκλησούλα, που λειτουργιόταν εκείνην την ώρα. Ο Βάρβαρος άκουσε την ψαλμουδιά κι ανατρίχιασε. Ποτέ στη ζωή του δεν είχε αιστανθεί κάτι παρόμοιο. Για μια απειροελάχιστη στιγμή άφησε την ψυχή του λεύτερη. Κι εκείνη, σαν αρνάκι που χάθηκε στα ορμάνια και βρίσκει το βοσκό του, αφέθηκε να βρει τον δημιουργό της. Άνοιξε με χαρά να δεχτεί τη θεία χάρη, τ' αγγελικό το άγγιγμα. Πίστεψε ο Βάρβαρος κι έγινε μοναχός.
Ο Βάρβαρος συνέχιζε να γυρίζει στα απάτητα σπήλια και τα απόκρημνα βράχια των Ακαρνανικών βουνών. Τώρα όμως γίνεται ένα με τη φύση και τον δημιουργό της. Ασκητεύει και νηστεύει και προσεύχεται. Είναι πια ο άγιος παππούλης των ορέων, που συναναστρέφεται τα γεράκια και τους αετούς, τα ζούδια και τα δέντρα, τα βράχια και τις πηγές. Εκεί τον πέτυχαν ανέμελοι και ανυποψίαστοι κυνηγοί και τον σκότωσαν ως θήραμα. Οι θηρευτές του τον έστειλαν στην αγκαλιά του Θεού του, να μιλάει με τα πετεινά του παραδείσου. Τα αμέτρητα δάκρυα που έχυσε για τα πρωτινά του αμαρτήματα γινήκανε πηγούλα ιαματική, να τον θυμούνται οι επόμενοι και να παίρνουν την ευλογιά του. Το όνομά του δεν το έμαθε ποτέ κανείς. Βάρβαρος ήταν και Βάρβαρο τον γνωρίζουν ως τα σήμερα οι άνθρωποι. Άγιο Βάρβαρο μυροβλήτη και ιαματικό. Στα βουνά του Τρύφου, πλάι στη ρεματιά με τα ορμητικά νερά και τα αιωνόβια δέντρα στέκει το μνήμα του και το κλησσιδάκι του. Από κει αγναντεύει καμμιά φορά στο βάθος τη θάλασσα, θυμάται τις θηριωδίες και τις αμαρτίες του και κλαίει πικρά. Βάλσαμο αναβλύζει τότε από την ιαματική πηγή του, θεραπευτικό κι ανακουφιστικό,για κοπιώντες και πεφορτισμένους, για το σώμα και την ψυχή...
Οι πιστοί του τον γιορτάζουν στις 23 Ιουνίου.
Χαρά Σαΐτη
22/6/2015

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->