Home » » Εξαιρετικό απόσπασμα Από το βιβλίο του Κ.ΔΟΥΚΑ ΄΄η γένεσις του λόγου΄΄

Εξαιρετικό απόσπασμα Από το βιβλίο του Κ.ΔΟΥΚΑ ΄΄η γένεσις του λόγου΄΄

Από το βιβλίο του Κ.ΔΟΥΚΑ ΄΄η γένεσις του λόγου΄΄

ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΕ ΟΡΜΑΘΟ ΛΕΞΕΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΞΗΡΟΣ ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΥΣΙ ΤΟΥ ΚΑΡΥΔΙΟΥ Ή ΑΛΛΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΚΛΥΕΙ ΚΑΡΠΟ Ή ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΗ.
Η ΡΙΖΑ ΄΄ΚΡΑΚ΄΄ ΚΑΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΤΑΘΕΣΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΄΄ΚΑΡ΄΄. ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΗ ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΗΧΟ ΄΄ΚΡΑΚ΄΄ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗ. ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΦΥΕΙΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΥΝΕΔΕΣΑΝ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ:
-- Η ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑ-ΤΟΣ Ή ΚΑΡ- ΤΟΣ. Ο ΕΧΩΝ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΄΄ΚΡΑ-ΤΑΙΟΣ΄΄ Ή ΄΄ ΚΡΑ-ΤΕΡΟΣ΄΄. Ο ΥΠΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥ ΕΙΝΑΙ ΄΄ ΚΑΡ-ΤΕΡΙΚΟΣ΄΄ . ΤΟ ΄΄ΚΑΡ- ΥΔΙ΄΄, ΑΡΧΙΚΩΣ ΄΄ΚΑΡ-ΥΟΝ΄΄ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΔΙΟΤΙ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΥΣΗ.
Η ΄΄ΚΕΦΑΛΗ΄΄ ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΕΚ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΑΡΞΙ ΕΙΝΑΙ Η ΄΄ΚΡΑ-ς΄΄ (γενική τής ΚΡΑ-τός΄΄,ΕΠΙΣΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΄ΚΑΡ-Η΄΄ Ή ΄΄ ΚΑΡ-Α΄΄.ΤΟ ΟΣΤΕΙΝΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΛΕΓΕΤΑΙ΄΄ ΚΡΑ-ΝΙΟΝ΄΄ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟΝ ΟΠΛΟ, ΠΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟΝ, ΛΕΓΕΤΑΙ ΄΄ΚΡΑ-ΝΟΣ΄΄.
ΟΤΑΝ ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ , ΒΓΑΖΕΙ ΦΩΝΗ Ή ΑΥΔΗ. ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΖΕΙ ΔΥΝΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΕΚΒΑΛΛΕΙ ΄΄ΚΡΑ-ΥΓΗ΄΄ ΚΑΙ ΄΄ΚΡΑ-ΥΓΑΖΕΙ΄΄. ΕΚ ΤΗΣ ΄΄ΚΡΑΥΓΗΣ ΄΄ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΄΄ΚΡΑ-ΔΑΣΜΟΙ΄΄, ΔΗΛ. ΠΑΛΜΩΔΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ. ΕΔΩ ΕΤΥΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΄΄ΚΗΡΥΞ΄΄, ΄΄ΚΡΟΥΝΟΣ΄΄, ΄΄ΚΡΗΝΗ΄΄.
Ο ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΕΝΟΣ ΕΠΙΒΟΥΛΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΄΄ΚΡΑ- ΔΑΙΝΕΙ΄΄ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ. Ο ΄΄ΚΡΑ-ΔΑΣΜΟΣ΄΄ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ, ΤΗΣ ΄΄ΚΡΑ-ΔΙΑΣ΄΄ (ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ), Ή ΄΄ΚΑΡ-ΔΙΑ΄΄, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΠΑΛΛΕΤΑΙ.
ΤΟ ΄΄ΚΡΑΜΑ΄΄ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΙΞΗ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ,
ΤΟ ΡΗΜΑ ΄΄ΚΕΡΑΝΝΥΜΙ΄΄ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗΣ ΡΙΖΑ , ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΙΞΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΄΄ΚΕΚΡΑΜΕΝΟΝ ΟΙΝΟΝ΄΄.
Η ΄΄ΚΡΑΣΙΣ΄΄ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ ΄΄ΚΕΡΑΝΝΥΜΙ΄΄, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΟ.. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ Ο ΔΕΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΗ ΚΡΑΣΗ., ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ, ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΄΄ΚΡΑΤΗΡ΄΄, ΗΤΑΝ ΑΓΓΕΙΟ , ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥ, ΔΕΙΓΜΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΗΡ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ. Η ΛΕΞΗ (ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ), ΄΄ΚΡΑΤΗΜΑ΄΄ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΄΄ΛΑΒΗ΄΄, ΄΄ΧΕΡΟΥΛΙ΄΄ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΄΄ΚΡΑ-ΣΠΕΔΟΝ΄΄, ΔΗΛ. Η ΑΚΡΑ, ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΝ, ΤΟ ΑΚΡΟΤΑΤΟΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ,
Η ΄΄ΚΡΑΤΗΣΙΣ΄΄ (γεν.της κρατήσεως) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ, ΔΥΝΑΜΗ, ΚΡΑΤΟΣ , ΕΞΟΥΣΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΤΗΣΙ. Ο ΄΄ΚΡΑΤΙΣΤΕΥΩΝ΄΄ ΗΤΑΝ Ο ΄΄ΚΡΑΤΙΣΤΟΣ΄΄, Ο ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΣ, Ο ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΄΄ΚΡΑΤΥΣ΄΄, ΔΗΛ. Ο ΙΣΧΥΡΟΣ, ΚΡΑΤΕΡΟΣ, ΔΥΝΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΄΄ΚΡΑΤΥΣΜΟΣ΄΄ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΟ ΔΥΝΑΜΩΜΑ.
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ , ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΄΄ΚΡΑ-ΤΥΡΟΤΗΣ΄΄ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕ ΤΟ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ, ΚΑΙ Ο ΄΄ΚΡΑΤΥΡΟΣ΄΄ Ο ΕΥΘΡΥΠΤΟΣ, ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΣ, ΕΥΚΟΛΟΤΣΑΚΙΣΤΟΣ. Ο ΞΗΡΟΣ ΛΕΓΟΤΑΝ ΄΄ΚΡΑΜΒΟΣ΄΄, ΚΑΘΩΣ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΞΗΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ.
Ο ΄΄ΚΡΑ-ΝΑΟΣ΄΄ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΡΑΧΩΔΗΣ, Ο ΠΕΤΡΩΔΗΣ ΚΑΙ Η ΄΄ΚΡΑΝΕΙΑ΄΄Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ ΄΄ΚΡΑΝΕΙΑ΄΄ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΞΥΛΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ.
ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ ΟΔΟΝΤΕΣ Ή ΣΩΦΡΟΝΙΤΕΣ, ΕΛΕΓΟΝΤΟ ΚΑΙ ΄΄ΚΡΑ-ΝΤΗΡΕΣ΄΄.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ, ΟΠΩΣ ΄΄ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ΄΄(ΔΗΛ Ο ΚΑΡΧΑΡΟΣ Ή ΚΑΡΚΑΡΟΣ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ Κ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΩΕΙΟ ΄΄Χ΄΄, ΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ , ΚΟΦΤΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ) , ΤΟ ΄΄ΚΑΡΦΙ΄΄, κ.λ.π.
από το βιβλίο του Κ.ΔΟΥΚΑ ΄΄η γένεσις του λόγου΄΄

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->