Home » » ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάνει το αόρατο, ορατό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάνει το αόρατο, ορατό

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας


H ημέρα της ελευθερίας του Τύπου να είναι κάθε μέρα, ευχήθηκαν χιλιάδες ανθρωποι σε όλο τον κόσμο
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας η σημερινή και χιλιάδες άνθρωποι, ένωσαν διαδικτυακά τις φωνές τους για να ζητήσουν «ελευθερία στην έκφραση, καλύτερη και πιο αξιόπιστη δημοσιογραφία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής».
Περισσότερο από ποτέ στα μέρη εκείνα ανά τον κόσμο, που η δημοσιογραφία "σφαγιάζεται" και αργοπεθαίνει ανάμεσα στη διαφθορά και τα ακριβά συμφέροντα. Εκεί, που ο δημοσιογράφος απειλείται, εκφοβίζεται, υποκύπτει ή πεθαίνει.
Το Twitter φιλοξενεί από το πρωί μηνύματα γνωστών και αγνώστων, που φωνάζουν για "Ελευθεροτυπία".
Ανάμεσα τους η Kristalina Georgieva, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που ευχήθηκε στους δημοσιογράφους «χρόνια πολλά» λέγοντας ότι «η δουλειά σας κάνει το αόρατο, ορατό».
Το ίδιο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σκοινάς που ζήτησε «η ημέρα της ελευθερίας του Τύπου να είναι κάθε μέρα».
Ο αμερικανός πρέσβης στη Τζαμάικα, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και διοργανώνει από το πρωί ένα «παιχνίδι» ζητώντας από όλους να «ψηφίσουν» τον δημοσιογράφο που θα ήθελαν να γνωρίσουν.
Η Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) σε ανακοίνωση της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας αναφέρει:
«Βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων: Της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας».
Η φετινή επέτειος, σημειώνει η Ένωση, «βρίσκει τους δημοσιογράφους διεθνώς σε δεινότατη θέση, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 20 θάνατοι συναδέλφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους μέσα στο 2015, 7 εκ των οποίων στα θλιβερά γεγονότα της 7ης Ιανουαρίου, στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo».
Οι δολοφονίες αυτές ακολουθούν τους 61 θανάτους δημοσιογράφων που σημειώθηκαν το 2014.
«Στη χώρα μας, η κρίση στη δημοσιογραφία είναι ορατή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την 91η θέση που κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα σε 180 χώρες παγκοσμίως και τη 2η χαμηλότερη θέση πανευρωπαϊκά.
Τα πολλαπλά κρούσματα απόπειρας χειραγώγησης του Τύπου, εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και άσκησης βίας κατά δημοσιογράφων, αναιρούν την ισηγορία και την πολυφωνία, αξίες που αποτελούν, κατά τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το οξυγόνο της Δημοκρατίας».
Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί απόψε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), στις 7 μ.μ. το ντοκιμαντέρ «opPRESSion».
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει και αυξάνονται οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->