Home » » Η στρατηγική της γεωπολιτικής Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η στρατηγική της γεωπολιτικής Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η στρατηγική της γεωπολιτικής
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Παρακολουθώντας σήμερα τις σχέσεις των κρατών και την πολιτική τους, βλέπουμε ότι έχει πλέον ωριμάσει η έννοια της γεωπολιτικής και είναι εφικτό να αντιληφθούμε ότι η γεωπολιτική εκφράζει την επίδραση του γεωγραφικού χώρου στην εθνική πολιτική. Έτσι, ο βαθμός ανεξαρτησίας και αυτονόμησης των μικρών κρατών εξαρτάται από την ευελιξία, τη μαστοριά με την οποία θα επιδιώξουν να ισορροπήσουν πάνω στο σχοινί, που κρατούν τεντωμένο τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα κράτη.
Στο λυκαυγές του 21ου αιώνα συντελούνται ραγδαίες αλλαγές στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Οι Έλληνες, περισσότερο από κάθε άλλο λαό, πρέπει να γνωρίζουν από την ιστορία τους την αξία και το ρόλο της γεωπολιτικής. Η άγνοια του επικίνδυνου αυτού παιχνιδιού ουδόλως κολακεύει τους Έλληνες, που η ιστορία μας το έχει επισημάνει από πολύ παλιά και έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Από τότε που η ελεύθερη σκέψη και η ελεύθερη έρευνα επέτρεψαν την ελεύθερη γνώση της πραγματικότητας και ο Θουκυδίδης μπορούσε να απομυθοποιήσει την εξωτερική πολιτική των «μεγάλων» της εποχής του και να βρίσκει τους νόμους που, μέσα από τους ανταγωνισμούς των δυνάμεων, καθορίζουν τις ιστορικές τύχες.
Οι λαοί, ιδιαίτερα οι αδύναμοι και οι ολιγάριθμοι, επιβάλλεται να μελετήσουν τις σελίδες του πέμπτου βιβλίου της ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου, όπου ο Θουκυδίδης κάνει το πρώτο μάθημα γεωπολιτικής. Πρόκειται για το διάλογο των Αθηναίων και των Μηλίων, όπου η γεωπολιτική στρατηγική εκτίθεται με τη μορφή φιλοσοφικού διαλόγου πάνω στο συγκεκριμένο έδαφος του μικρού νησιού του Αιγαίου.
Οι γεωπολιτικές κρίσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια (Βοσνία, Κόσοβο, Ιράκ, Γεωργία) έφεραν τη Γερμανία στο ρόλο του αδιαμφισβήτητου ηγεμόνα της Ε.Ε. Αλλά και οι άλλες υπερδυνάμεις σήμερα αλληλοεπηρεάζονται στο πλαίσιο της πολύπλευρης γεωπολιτικής της παγκοσμιοποίησης. Ταυτόχρονα και οι αναδυόμενοι οικονομικοί γίγαντες της Ασίας συναγωνίζονται με τις σπάταλες οικονομίες του καταναλωτισμού της Αμερικής και της Ευρώπης.
Η πιστωτική κρίση και η ευρωπαϊκή αναταραχή λόγω του χρέους έχουν δημιουργήσει την ανάγκη μιας παγκόσμιας πολιτικής συνεννόησης. Επομένως οδηγούμαστε με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κάνουμε εθνική πολιτική, αλλά να μην ξεχνάμε και τη στρατηγική της γεωπολιτικής.

kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->