Home » » Ο φανατισμός παραμονεύει, γι’ αυτό και η ψυχή έχει καθήκον να στέκεται άγρυπνη

Ο φανατισμός παραμονεύει, γι’ αυτό και η ψυχή έχει καθήκον να στέκεται άγρυπνη


Καταστρεπτικά τα αποτελέσματα του φανατισμού

Κων/νου Ηλ. Μήτσιου


Ακούμε συχνά πυκνά στις μέρες μας τη λέξη φανατισμός και προβληματιζόμαστε για τη σημασία της και τα αποτελέσματά της στην καθόλου ζωή του ανθρώπου. Χρησιμοποιούμε τη λέξη φανατισμός και εννοούμε με αυτήν, την τυφλή προσήλωση κάποιου συνανθρώπου μας σε μια ιδέα, σε ένα πολιτικό κόμμα, σε ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων.
Μας φέρνει πάντα στο νου η λέξη φανατισμός κάποιον παθιασμένο, δογματικό, μισαλλόδοξο και εξαγριωμένο οπαδό ενός κόμματος, μιας θρησκείας ή μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Μπορεί τα κίνητρα τις περισσότερες φορές να είναι ευγενή, αλλά τα αποτελέσματα του φανατισμού είναι ολέθρια. Γιατί φανατισμός σημαίνει έξωση της λογικής από κάθε ενέργεια, κυριάρχηση του συναισθήματος, διώξιμο της ανοχής και της αγάπης και υιοθέτηση της εμπάθειας, της μισαλλοδοξίας, της οργής, της αντίδρασης, του μίσους, του εγωισμού.
Είναι, λοιπόν, ο φανατισμός το μεγάλο πάθος, το έρεβος που απειλεί να μας συντρίψει, να μας καταβροχθίσει, να μας αφανίσει. Και είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ενέσεων στην ανθρώπινη ψυχή, που η σύγχρονη γλώσσα την ονομάζει προπαγάνδα.
Ο φανατισμός παραμονεύει, γι’ αυτό και η ψυχή έχει καθήκον να στέκεται άγρυπνη. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Και η άμυνα για να κρατήσουμε τα πιο σπουδαία μετερίζια, όσα τουλάχιστον μας είναι απαραίτητα, για την υλική και ηθικοπνευματική επιβίωσή μας, συνίσταται στην αυτοκριτική, στην ανθρωπιά, στο χρέος μας και την ευθύνη ως ελεύθερων Ελλήνων, ως ελεύθερων χριστιανών ορθόδοξων.
Ο φανατισμός απόχτησε πολλά όπλα – ναρκωτικά και η ανθρώπινη ψυχή, σαν κερβερικό τελωνείο, έχει ανάγκη να ελέγχει τα εισαγόμενα. Τολμάει κανείς να σκεφτεί ότι ο πόλεμος με τα κλασικά όπλα τείνει γοργά να δώσει τη θέση του σε έναν πόλεμο προπαγάνδας. Και αυτός που δέχεται την αθόρυβη, καθημερινή και ανυποψίαστη επίθεση, θα σωθεί μόνο αν διαθέτει αρκετή ελευθερία στη σκέψη, από το σχετικό απόθεμα που έμεινε στον ταλαίπωρο άνθρωπο της εποχής μας.
Ο καρτεσιανός άνθρωπος της αμφιβολίας είναι ίσως ο άνθρωπος του μέλλοντος. Η αμφιβολία γεννάει την έρευνα. Η έρευνα δίνει την πίστη και όχι το φανατισμό. Και ο πιστός είναι η ξάγρυπνη συνείδηση, η διαλεκτική, που δεν είναι βερμπαλισμός αλλά στοχασμός μόνο.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->