Home » » ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ EXIT POLL Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ EXIT POLL Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Ο Λαϊκισμός, ο Εκφοβισμός και Συντηρητισμός, στις Σύγχρονες Κοινωνίες

Του Δημήτρη Μπουντουτσίδη
       
      25-1-2014 

Σήμερα,  οι εκλογές συμπίπτουν με τον θάνατο ενός ταλαντούχου ρήτορα του 4ου μ.χ αιώνα, τον  Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό.

Θεολόγος και φιλόσοφος του Ελληνισμού, κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με την πρώτη εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο οποίος δεν σταμάτησε μέχρι εκεί, προχώρησε με τις πράξεις και τα έργα του να επηρεάσει ακόμη και τους πιο  σύγχρονους θεολόγους των ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ και ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΩΝ της εποχής εκείνης, δηλαδή καθολικών και ορθοδόξων, οι οποίες –Εκκλησίες-  και της Ανατολικής και της Δυτικής κατάλαβαν την αξία του και τον ανακήρυξαν Άγιο.
Άλλο ένα παράδειγμα με τον Αρχιμήδη 3ο με 2ο π.χ αιώνα. Αυτός βέβαια δεν ήταν θεολόγος,  αλλά –Μαθηματικός και Φιλόσοφος και, και, και, Πανεπιστήμον δηλαδή- είπε (και δεν το είπε τυχαία. Οι π.χ οι Αρχαίοι Έλληνες δηλαδή  ως γνωστό, δεν έλεγαν ποτέ τυχαία πράγματα, τα λέγανε για τις επόμενες γενιές) «Δως μοι, πα στω και ταν γαν κινάσω».
Δηλαδή δώσε μου που να σταθώ και θα κινήσω τη Γη.
Τέτοια παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά και από ανθρώπους της Εκκλησίας και από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.
Συνεπώς, εάν ένας άνθρωπος έχει ικανότητες, αυτός ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τον κόσμο. Το ζητούμενο στις σημερινές κοινωνίες είναι:

Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τους ικανούς;.
Είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε σε κάτι διαφορετικό;.
Είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε ότι υπάρχουν ικανότεροι από μάς;.
Είμαστε έτοιμοι να προσχωρήσουμε στις νέες γενιές αφήνοντας την αλαζονεία του εγώ μας και του πατερναλιστή και του παν γνώστη;.
Είμαστε έτοιμοι να ξεκολλήσουμε από τον κομματικό εναγκαλισμό;.
Είμαστε παιδευμένοι και εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω;.

Και,
Πόσο έτοιμές είναι οι ηγεσίες των κομμάτων και πέριξ αυτών, να αλλάξουν νοοτροπία και να συνεννοηθούν σε ένα κοινό για την Ελλάδα δρόμο;.

Είναι οι ηγεσίες των κομμάτων συνειδητοποιημένοι ότι ζούμε σε μία Ευρωπαϊκή κοινότητα και ότι πρέπει να συνδιαμορφωθεί μια κοινή πολιτική για τις Χώρες της Ευρώπης;.
Υπάρχουν ηγέτες που μπορούν να πείσουν σε αυτή την κατεύθυνση;. O Γρηγόριος ο θεολόγος κατάφερε να πείσει με τα έργα και τον λόγο του, τις αντίρροπες (αντιμαχόμενες)  δυνάμεις. Ο Αρχιμήδης είπε το περίφημο «Δώσε μου να σταθώ και θα κινήσω τη Γη».

Ο λαός από την απελευθέρωση του 1821 μέχρι σήμερα έδωσε στις ηγεσίες την ευκαιρία να σταθούν. Οι ηγέτες, τα κόμματα και οι πέριξ αυτών το αντιλήφθηκαν μέχρι σήμερα;.

Φοβάμαι ότι ο Λαϊκισμός και ο εκφοβισμός θα συνεχιστεί και θα διαιωνιστεί (μακάρι να διαψευστώ) και κατά την άποψη μου, ίσως και για την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αυτό πιστεύει.

Ο  Λαϊκισμός και ο εκφοβισμός είναι ότι χειρότερο στις σύγχρονες κοινωνίες.

Οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να αψηφούν τον Λαϊκισμό και τον Εκφοβισμό και να συνδιαμορφώνουν  πολιτικές προς το συμφέρον των κοινωνιών τους, διαφορετικά –ΣΥΝΤΗΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ- και μένουν στις παλιές δόξες των προγόνων ή των προηγούμενων.

Και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Γρηγόρη και Γρηγορία.

Δημήτρης



Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->