Home » » ΠΙΣΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΟ

ΠΙΣΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΟ

Και επί γης ειρήνη...
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

            Αδιαλείπτως η Εκκλησία μας εύχεται «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» και αρκετές φορές στη θεία λειτουργία επαναλαμβάνεται η λέξη ειρήνη. Οι άνθρωποι κάνουν πορείες ειρήνης, οργανώνουν συναυλίες, συλλαλητήρια, διεκτραγωδούν την κατάσταση του πολέμου, επισημαίνουν την αποτυχία των συνασπισμών για την εδραίωση της ειρήνης και αναζητούν επιμόνως την ειρήνη.
            Και ιδού σήμερα, στον 21ο αιώνα, ο πόλεμος μαίνεται και αφανίζει λαούς. Πολιτισμένα έθνη εναντίον εθνών. Πλήττεται ανηλεώς ο πολιτισμός, η αξιοπιστία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, οι διεθνείς οργανισμοί. Δε θέλουν φαίνεται οι ισχυροί της γης να κατανοήσουν τον συνάνθρωπο, αλλά να κατακτήσουν τον κόσμο. Εναγωνίως αναζητούν οι άνθρωποι την ειρήνη μέσα στους πνιγηρούς καπνούς ενός υλιστικού πολέμου, στους παρανοϊκούς εξοπλισμούς, στα ειρηνιστικά κινήματα.
            Τα κέρινα φτερά του ανθρώπου, σαν άλλος αδύνατος και άπειρος Ίκαρος, που κατασκεύασε η απληστία και το υλικό συμφέρον, άρχισαν τώρα να λειώνουν στα ουράνια της εξέλιξης και ο άνθρωπος ατενίζει με φόβο το χάος, δίχως ελπίδα σωτηρίας. Έτσι οι πόλεμοι φουντώνουν σ’ όλον τον κόσμο και η ειρήνη έγινε χίμαιρα και ουτοπία, αγαθό απραγματοποίητο και πόθος ανεκπλήρωτος.
            Φαίνεται ότι είναι καιρός ν’ αντιληφθούμε ότι η αληθινή ειρήνη δεν πηγάζει από τη γη, δεν είναι αποτέλεσμα συνεδρίων, συμβάσεων, συνασπισμών, εξοπλισμών. Εκπορεύεται από τον Άρχοντα της ειρήνης και είναι αποτέλεσμα της πίστης μας και της συμμόρφωσής μας προς τις εντολές του και το ευαγγέλιό του. Η ειρήνη είναι δώρο του Θεού «Χριστός εστίν η ειρήνη ημών», απόκτημα του χριστιανού και συνέπεια της αρετής. Γι’ αυτό είναι ανάγκη προσευχόμενοι στο Δωρεοδότη Χριστό να ζητάμε με υπομονή: «τον κόσμο ειρήνευσον, τα έθνη πράυνον».
            Το πείραμα της αποστασίας και απομάκρυνσης από το Θεό έγινε. Το δοκιμάσαμε. Και ο κόσμος πληγώθηκε και πληρώνει σκληρά για αυτό το πείραμα, για την επιλογή του. Ζούγκλα κοντεύει να γίνει ο κόσμος. Πόλεμοι παντού. Ένα απομένει. Να κάνουμε τώρα το αντίστροφο πείραμα, το πείραμα της ζωής με τον Χριστό. Το παλιό εκείνο σύνθημα του Ρενάν «πίσω προς το Θεό» είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->