Home » » Ο νους του Κώστα Μήτσιου που δεν αναπαύεται στα τετριμμένα και τα καθημερινά

Ο νους του Κώστα Μήτσιου που δεν αναπαύεται στα τετριμμένα και τα καθημερινά


ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΗ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ (Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος)
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο  HOTELTITANIA  στην Αθήνα,  λαμπερή εκδήλωση της ένωσης συντακτών μη ημερησίων εφημερίδων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Ρουμελιώτης εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας  ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΙΟΥ που με μια μεστή συγκλονιστική ομιλία με θέμα «Το αγαθό της ελευθερίας» μας καθήλωσε όλους. Ο λόγος του χρωματικός αλλά και εκφραστικός, μοναδικά ατμοσφαιρικός όπως και άρτια θεολογικός, εξέπεμπε μια ψυχική εφορία.  Ήταν μια ομιλία  από εκείνες που παρακαλάς να μη τελειώσει ποτέ.  Αρθρογραφεί σχεδόν 40 χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα  τελευταία χρόνια και δικός μας συνεργάτης στα «αφιερώματα» και Lamiatimes .Για το έργο του έχει τιμηθεί με μετάλλια, διπλώματα από την πολιτεία και φορείς του Πολιτισμού.
                                               
 Σπουδαίος εκπαιδευτικός, δάσκαλος που υπάρχει για να αφυπνίζει και όχι να καθησυχάζει. Μέσα από τα έργα του Κώστα Μήτσιου ( εργώδη προσπάθεια και  ελεγειακό κλίμα της «τέχνης της γραφής»)  φανερώνεται κάτι το αχειροποίητο και ιλαρό, που δίδεται στον άνθρωπο ως Θείο δώρο για όλον του τον κόπο και την άσκηση• στην υπομονή και στη «χειροτεχνία». 
Έτσι, τα απλά του έργα ,μπορεί να δώσουν  κουράγιο στον καθένα, όπου βρίσκεται, να αγαπήσει τη δουλειά του ως εργόχειρο• και να συνεχίσει, μέσα στον χρόνο, τον αγώνα του ως άσκηση, καθοδηγούμενος από κάποιο σταθερό αστέρι, που οδηγεί — όπως τότε — «ἐπάνω οὗν ἢν τὸ παιδὶον... μετὰ τῆς Μητρὸς αὐτοῦ» (πρβλ. Ματθ. 2, 9-11).                                                                  Ο  νους του Κώστα Μήτσιου δεν αναπαύεται στα τετριμμένα και τα καθημερινά κοινώς ειπείν, βιώνει τις γραφές του, διεισδύει στον μυστικό κόσμο πρωτίστως του φωτός,  αλλά και της ορθοδόξου πίστεως ,λες και αναζητά κάτι καινούργιο, κάτι υψηλότερο και ανώτερο. Δεν αντιγράφει αλλά αναπλάθει και δημιουργεί.         Εμάς  αυτός ο επιφανής άνδρας της Ρουμελιώτικης γης μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστή χαρά και  υπηρηφάνεια.

Τον ομιλητή της εκδήλωσης παρουσίασε στο πολυπληθές και εκλεκτό  ακροατήριο  ο δραστήριος πρόεδρος της ένωσης κ. Νικόλαος Εμμανουήλ , που μεταξύ άλλων είπε:
 : « Ο Κώστας Μήτσιος είναι εκπαιδευτικός δάσκαλος με ηθική, αρχές και αξίες τις οποίες διδάσκει και εφαρμόζει. Για τέτοιους δασκάλους ο Σωκράτης είχε πει: Αυτός που θα διδάξει και θα εφαρμόσει όσα διδάσκει θα ονομαστεί μέγας. Ο Κώστας Μήτσιος εφαρμόζει όσα διδάσκει με το παράδειγμα και τα έργα του. Θα ήταν καλό να ήταν αληθινή η ρήση αυτή του Σωκράτη και για τους διοικούντες σήμερα τις τύχες της πατρίδας μας. Δυστυχώς ο ομιλητής  και μια μειοψηφία της κοινωνίας μας έτυχε να ζουν  σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο.  Σε μια πολιτική εποχή των ελαχίστων».                                 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι του πνεύματος, των τεχνών, της προσφοράς. Άνθρωποι που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους έργο, συγγραφείς και δημοσιογράφοι. Ξεχωρίσαμε τον πρώην πρωθυπουργό κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΡΙΒΑ, τον πρόεδρο της Ακαδημίας «Αθανάσιος Διάκος» κ. Σταθιά, τους καθηγητές πανεπιστημίου κ. Ηλία Τζιώρα και Μένιο Κουτσούκη, τον πρόεδρο της ένωσης Ευρυτάνων επιστημών  κ. Φώτιο Κουλουρμάνη, εκπροσώπους του ΙΣΚΕ (Ιερού συνδέσμου κληρικών Ελλάδας)  

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->