Home » , » Θανάσης Κρουστάλης: Οι 8 πληγες της ιατρικης παραπληροφορησης

Θανάσης Κρουστάλης: Οι 8 πληγες της ιατρικης παραπληροφορησης

Οι 8 πληγες της ιατρικης παραπληροφορησης
Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΗΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ..
(Ενας χρησιμος οδηγος για ασθενεις)

Προς ενημερωση ολων για καλυτερη προληψη και υγεια θα επιχειρουμε ανα τακτα χρονικα διαστηματα να εξηγουμε τις ''ιατρικες πλανες και παρεξηγησεις'' που οδηγουν σε εσφαλμενα συμπερασματα -και κατα συνεπεια κακη εκτιμηση της καταστασης της υγειας ,- τον κοσμο
Ιατρικη πλανη Νο 1- Η λεξη προ-διαβητης ειναι ενας αδοκιμος και επικινδυνος ορισμος. Η σωστη περιγραφη ειναι αντισταση στην ινσουλινη ή/και διαταραχη γλυκοζης νηστειας. Αρα ο προ-διαβητης ειναι επισημη νοσος και οχι προ-νοσος
Ιατρικη πλανη Νο 2- τα φάρμακα δεν επιφέρουν νέες λειτουργίες στον οργανισμό, απλά τροποποιούν την ένταση και την ακρίβεια των ήδη υπαρχουσών μέσω της επίδρασης τους. Επομένως, κανένα φάρμακο δεν κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει η φύση. Απλά βοηθάει να γίνει καλύτερα και στο σωστό χρόνο και ένταση.
Ιατρικη πλανη Νο 3- θα πρέπει οι ασθενείς, ειδικά εκείνοι που επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς που δεν έχουν δυνατότητα αμέσων κλινικών και παρακλινικων εξετάσεων, να γνωρίζουν ότι η ιατρική ερευνητική ,έπειτα από συνεχή μελέτη ‘έχει καθιερώσει σε πολλές παθήσεις την λεγόμενη "εμπειρική θεραπεία". Ενδεχόμενη αποτυχία της θεραπείας αυτής κατά βάση αποτελεί αιτία περαιτέρω διερεύνησης ,και όχι λάθος διάγνωση. Ο ασθενής πρέπει να αναζητά την αιτία ενδεχόμενης αποτυχίας σε συνεννόηση με τον ιατρό.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΑΝΗ Νο 4- Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους και τις αμφιβολίες των ασθενών τους στην χορήγηση φαρμάκων. Άκρως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν κυριολεκτικά κατακλυστεί από άρθρα τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προτρέπουν τους ασθενείς να εγκαταλείψουν τις συμβατικές θεραπείες και να επιλέγουν βότανα και φυτά. Ομως για διαβαστε....
Παραδειγματα φαρμακων : 1)Ένα πολύ σημαντικό φάρμακο για την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και διαφόρων αρρυθμιών είναι η δακτυλίτιδα διγοξίνη (ίσως την ξέρετε με το εμπορικό όνομα digoxin ).
Αντιαρρυθμικό και καρδιοτονωτικό φάρμακο, προερχόμενο από τα αποξηραμένα φύλλα της Digitalis purpurea, της κοινής δακτυλίτιδας. Απαντάται ακόμα, αν και σε μικρότερες ποσότητες, στα φύλλα και άλλων φυτών όπως το ροδόδεντρο.
2)
Η γνωστή σε όλους ασπιρίνη περιγράφτηκε πρώτη φορά από τον Διοσκουρίδη , ως αφέψημα από φλοιό ιτιάς( Salix Alba ).Στη σύγχρονη εποχή οι φαρμακοβιομηχανίες προσθέτοντας στο εργαστήριο , μια πλευρική αλυσίδα στο μόριο της ασπιρίνης, προερχόμενη από το περισπέρμιο του καρπουζιού, δημιούργησαν την μελοξικάμη, ένα ισχυρό μη στεροειδες αντιφλεγμονώδες ( Movatec ).
Αρα:
φαρμακα -βοτανα: σημειωσατε 1 !!!!!!!! (ΑΦΟΥ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ 99,9% ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ!!!!)
Ιατρικη πλανη Νο 5: με βαση τη λογικη οτι ο μεσος ασθενης και ειδικά ο ασθενής που κουράρεται κατ΄οίκον ,αποτελεί οντότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη του ασθενούς που συμμετέχει σε μια μελέτη, αποκρυπτογραφουμε την ''επιπεδη'' αναγνωση των ''ξερων '' ιατρικων μελετων που βασιζονται σε στατιστικη και καταληγουμε στο εξης συμπερασμα:
1η αιτία θανάτου παγκοσμίως: η ΜΗ συμμόρφωση του ασθενούς στην εκάστοτε θεραπεία. (ανεξαρτήτως νόσου).
2η : αιτία θανάτου παγκοσμίως: η ΜΗ συμμόρφωση του ασθενούς στις κλινικές και παρακλινικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της εκάστοτε νόσου.
(Με τον πρώτο όρο της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία εννοούμε την υπερβολική ή ελλειπή λήψη μιας προτεινόμενης από τον γιατρό θεραπείας, όσον αφορά τον χρόνο, τον τρόπο και το αντικείμενο της θεραπείας.)
Ιατρικη πλανη Νο 6: κανενα απολυτως φαγητο ΔΕΝ εχει ''χοληστερινη''!! Η αποφυγη κατηγοριων τροφιμων δεν εχει σχεση με την ''ετοιμη χοληστερινη'' που περιεχουν. Η χοληστερινη (χοληστερολη) ειναι μια στερολη της οποιας η παρουσια στις τροφες ειναι μηδαμινη και ακινδυνη!! Υπαρχουν ομως κατηγοριες τροφων οπως τα κορεσμενα λιπη και τα τρανς λιπαρα τα οποια οδηγουν σε αυξημενη συνθεση της απο το συκωτι (ηπαρ). Επισης το συκωτι μπορει και για λογους κληρονομικους (ανεξαρτητους τροφης) να παραγει ηψηλες ποσοτητες χοληστερολης. Αυτα εξηγουν το γεγονος οτι ανθρωποι με ιδιες διατροφικες συνηθειες δεν εχουν και ιδιες τιμες χοληστερολης!! Αρα δεν ενοχοποιουνται οι τροφες αλλα η δυνατοτητα του καθε οργανισμου να τις μεταβολισει!!!
Ιατρικη πλανη Νο 7: νεα αρθρα διαλαλουν οτι η χοληστερινη ειναι ακινδυνη για τα αγγεια. Αυτο αποτελει εναν επικινδυνο μυθο. Η χοληστερολη ειναι μια κηρωδης οργανικη ουσια η οποια κυκλοφορει ΠΑΝΤΟΤΕ αδιαλυτη στον οργανισμο. Εδω και πολλα χρονια εχει αποδειχθει οτι σε μικρες ποσοτητες (κυριως η hdl) λειτουργει επουλωτικα στις πληγες των αγγειων. Αυτο ομως αποδεικνυει ταυτοχρονα και την δυνατοτητα προσκολλησης της στο τοιχωμα των αγγειων , επομενως και τη δημιουργια αθηρωματος. Αρα η περισσεια χοληστερολης αποτελει παραγοντα κινδυνου εμφανισης αθηρωματος (νοσου των αγγειων)
Ιατρικη πλανη Νο 8: το απλο check-up ΔΕΝ ειναι κοινο για ολους :Ακόμα και το απλό check-up που θέλετε να κάνετε, πρέπει να συστήνεται κατόπιν συγκεκριμένης ιατρικής παραίνεσης και να ανταποκρίνεται στο προφίλ του κάθε ανθρώπου όσον αφορά το ιστορικό του, τις πιθανές νόσους, το ψυχοσωματικό του status, τον τρόπο ζωής του και ένα σωρό άλλους παράγοντες που ο απλός άνθρωπος δεν δύναται να υπολογίσει.
Τι λένε οι έρευνες
Σε μια μελέτη 700 ατόμων ηλικιών από 18-εως 65 ετών στην ερώτηση: Ποια είναι η αιματολογική εξέταση που θεωρείτε πιο σημαντική; Το 67% των ερωτηθέντων απάντησε με γνώμονα την προσωπική φοβία και όχι την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το ιστορικό. Π.χ/ ένας 55 χρόνος καπνιστής, υπέρβαρος με καθιστική ζωή, θεώρει ότι κινδυνεύει περισσότερο από οξεία αιματολογική νόσο παρά από Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Γιατί δεν πρέπει να επαναπαύεστε στα αποτελέσματα
Οι εξετάσεις και ειδικά οι περιοδικές αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Τι γίνεται όμως με τα αποτελέσματά τους. Παίρνοντας στα χέρια μας τα αποτελέσματα ενός check-up, και βλέποντας όλες τις τιμές εντός φυσιολογικών ορίων, θεωρούμε ότι είμαστε καλά. ΛΑΘΟΣ! Οι τιμές που αναγράφονται ως φυσιολογικές δεν είναι στα αλήθεια φυσιολογικές αλλά τιμές ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Η φυσιολογική τιμή της ολικής χοληστερόλης αντιστοιχεί στο 90% του μέσου όρου του πληθυσμού μιας χώρας +/_ 5%. Στην Ελλάδα αυτό ορίζεται στα 200mg/dl, ενώ στην Κίνα στα 120mg/dl. Ποιος όμως έχει δίκιο; Εμείς οι Κινέζοι; Ασφαλώς και οι δυο γιατί η τιμή της χοληστερόλης και ειδικά των υποτύπων της, αξιολογείται με βάση την ηλικία, τις παθήσεις, το ιστορικό και άλλες παραμέτρους που κάνουν τα όρια ΜΟΝΑΔΙΚΑ για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->