Home » » ΛΑΜΠΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

ΛΑΜΠΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ


ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ


Ο καλλιτέχνης που έχει τιμήσει την τέχνη τόσο πολύ όσο και την χώρα μας (Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος)
Με την ευκαιρία που μου έδωσε η εκδήλωση –αφιέρωμα στον σπουδαίο εικαστικό μας ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ,  από την ομάδα εικαστικών Π. Φαλήρου θα προσπαθήσω να γράψω λίγες λέξεις –αν και ξέρω ότι δεν θα είναι αρκετές-  γι’ αυτόν τον καλλιτέχνη που έχει τιμήσει τόσο πολύ την τέχνη όσο και τη χώρα μας.

 Τα πρώτα μυστικά της τέχνης της «γραφής» πάνω σε μαλακή επιφάνεια με εγχάρακτη γραμμή ο Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης τα έμαθε στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού.  Ήταν εκεί που πρωτόπιασε στα χέρια του τα χειροποίητα γιαπωνέζικα χαρτιά και ανακατεύτηκε με τις πλάκες για το μελάνωμα, τις γυάλες με το νιτρικό οξύ και τις πορσελάνινες λεκάνες για τις οξειδώσεις.
 Στην αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας, με τη χαρακτική να αγωνίζεται ακόμη να κατακτήσει την καλλιτεχνική αυτοδυναμία της, δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί πως λίγο  αργότερα ο δάσκαλός του, «πατέρας» σήμερα της νεοελληνικής χαρακτικής, θα τον ξεχώριζε και θα τον επιβράβευε. Σήμερα ο Β.Π. είναι  ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες. 

Υπέροχα τα χαρακτικά του, Θεϊκός μάστορας  στην τέχνη της χαρακτικής ξυλογραφιών. υπέροχες και οι ζωγραφικές συνθέσεις του.

. Ένας μεγάλος τόπος, που μυρίζει απ’ το άρωμα της μπογιάς, είναι τα τελάρα του. Κι αυτό το άρωμα διαχέεται παντού και μορφοποιεί τα φάσματα…» 
Σχεδόν όλες οι συνθέσεις του Β.Π. χαρακτηρίζονται από μια κατ’ εξοχήν ποιητική διάθεση και κυρίως από μια έντονη σκηνοθετική ικανότητα από μέρους του  μεγάλου εικαστικού
Ο Β.Π.  ψάλλει ένα «ιδιόμελο δοξαστικό» στη «σιωπή», με μελωδούς τα «έμψυχα» και τα «άψυχα» των προσωπικών του στιγμών, όταν ο ίδιος αποκαλύπτει την μυστική αναλογία των απλών πραγμάτων.                                                                              Ο Β.Π.  προσκαλεί τον θεατή στην παραμυθία μιας αλλοτινής ηθικής και των συναφών αξιών της, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, επιμένουν ακόμα να υπάρχουν, για όσους τις επιζητούν…»
Βραβεύσεις και διακρίσεις για το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι πολλές. Τελειώνοντας αυτό το μικρό σημείωμα για τον αγαπητό Βαρθολομαίο θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ  για τα έργα που μας  χάρισε τα οποία πλουταίνουν την εικαστική μας παρακαταθήκη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ –ΗΛΙΑ.

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικοί μας κάθε άλλο παρά για τον πολιτισμό ενδιαφέρονται και πήρανε την …κατάσταση στα χέρια τους. Εξαίρετοι όσους ο χρόνος μου επέτρεψε να γνωρίσω. Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος  Γιάννακας, η Γραμματέας κ. Αικατερίνη Προβελεγγίου, η κ. Μαριάννα Σαπουνά και τόσους άλλους που δεν συγκράτησα τα ονόματά τους.  Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι καλλιτέχνες παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα δεν σταματήσανε ούτε μια στιγμή να δουλεύουν να δημιουργούν να πειραματίζονται. Γεμάτοι αγάπη για την δουλειά τους, για στιγμές μοναδικές που ζούνε με τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα στις κοινές περιπλανήσεις τους ονειρεύονται και δημιουργούν.                                                             Μιλάνε για το πάθος τους  να «γνωρίσουν» και να αποτυπώσουν ζωές, πρόσωπα και σχέσεις που διαφορετικά θα έμειναν στο σκοτάδι. Πασχίζουν να ανακαλύψουν το μυστικό νήμα που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Στην παρούσα φάση  διάλεξαν να μιλήσουν για τα όνειρα και την τέχνη τους  γνωρίζοντας ότι –πέρα από τους καλλιτέχνες- κανένας άλλος δεν μπορεί να μιλήσει γι’ αυτά, όπως και για όλα όσα τελικά έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε.        Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στην ομάδα σας. Ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία. Το περιοδικό μας «αφιερώματα»  και εγώ προσωπικά στην διάθεσή σας.
ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ-ΗΛΙΑ
Η μεγάλη μας ζωγράφος ,χαράκτρια και εκπαιδευτικός τέχνης ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ – ΗΛΙΑ παρουσίασε  την πολλαπλότητα του έργου του ζωγράφου, χαράκτη και συγγραφέα ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ -.που όλα του τα έργα   καθρεφτίζουν την ψυχική του ωριμότητα και το εύρος της έμπνευσής του- και αναφέρθηκε  περισσότερο στις μικρές Αφροδίτες του Δημιουργού

Ας  ακολουθήσουμε τον Βαρθολομαίο Παπαδαντωνάκη, μας προέτρεψε τελειώνοντας την παρουσία της  η Ρένα Ανούση,  στα νάματα του αρχαίου «ωραίου» και της αισθητικής αλήθειας και ας αποπνέει κάποιο αίσθημα «νοσταλγίας», γλυκιάς όμως νοσταλγίας για αξίες  της αρχαιότητας που ποτέ δεν θα πεθάνουν. Ίσως την έχουμε μάλιστα και πολύ ανάγκη για να πορευόμαστε….!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ
 ΔΕΛΤΙΟ        ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη προσέλευση φιλότεχνων, καλλιτεχνών, επιστημόνων, συλλεκτών και δημοσιογράφων,  στην  <<  ΟΜΑΔΑ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ  ΠΑΛΑΙΟΥ  ΦΑΛΗΡΟΥ >>πραγματοποιήθηκε  την  Τρίτη  18  / 11  στην  αίθουσά της,  Αχιλλέως  44 ,   αφιέρωμα  στο  έργο του  πολύπλευρου  εικαστικού  και συγγραφέα Βαρθολομαίου  Παπαδαντωνάκη . Παρουσιάστηκε το πολύπτυχο έργο του καλλιτέχνη στη  ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, αρχιτεκτονική με ειδική μνεία και σπουδή στη  σειρά έργων του «ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ».  Ήταν μια υπέροχη βραδιά, γιατί όπως τονίστηκε και από τον πρόεδρό  η τέχνη κάνει την ζωή των ανθρώπων πιο υποφερτή.                                       
Ξεναγός μας στην πολύχρονη δημιουργία του Βαρθολομαίου Παπαδαντωνάκη η  χαρισματική  ζωγράφος – χαράκτρια – εκπαιδευτικός κυρία  Ρένα  Ανούση .
Την  συλλογή  και  επιμέλεια  των   διαφανειών  που  προβλήθηκαν  στο   αφιέρωμα  είχε  η  κυρία  Μαριάννα  Σαπουνά   ,ζωγράφος ,   μέλος  του  Δ.Σ.  της  ομάδας .  Η βραδιά έκλεισε με την απονομή, από τον πρόεδρο της Ομάδας  γλύπτη κ. Γεώργιο Γιάννακα , του γλυπτού  σήματος της  ομάδας  τιμής  ένεκεν  προς τον καλλιτέχνη.
Παλαιό Φάληρο 19 Νοεμβρίου 2014
Ο πρόεδρος                                                                    Η Γραμματέας
Γεώργιος Γιάννακας                              Αικατερίνη Προβελεγγίου
Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->