Home » » AΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

AΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ  (Γράφει ο Βασίλης Ζάχος)



Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα , ίσως κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο που κατατρέχει το κράτος μας στην σημερινή του μορφή και που αν δεν λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα

Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στην Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Με τον Σόλωνα γύρω στο 600 Π.Χ  και τον Κλεισθένη στο 500 π.χ  ο Εφιάλτης αργότερα έκανε και αυτός μερικά σωστά για την καλή  λειτουργία του πολιτεύματος, καθιερώθηκε η Δημοκρατία σαν πολίτευμα στην Αθήνα

Ο Δράκων πολύ πριν, όταν είχε κάνει τους πρώτους Νόμους, ξέροντας τι καλά παιδάκια ήταν οι Αθηναίοι, αφού τους έβαλε να ορκισθούν για την τήρηση τους, τουλάχιστον μέχρι να γυρίσει από κάποιο ταξίδι που θα έκανε, βρήκε ευκαιρία μια και ήξερε τι τον περίμενε και έκανε ένα ταξιδάκι σε Αίγυπτο Βαβυλώνα και Αγίους τόπους..  ταξιδάκι που διήρκησε πάνω από 20 χρόνια μάλλον και έτσι οι Αθηναίοι της γενιάς του την πάτησαν και δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τίποτα…. τουλάχιστον υπήρξαν πάντα θεοφοβούμενοι όσον αφορά στους όρκους που έδιναν εκτός από μια φορά για την οποία τόσα έχουν γραφεί και μιλάω για το Κυλώνειο  Άγος.

Το σύστημα διακυβέρνησης στην Αθήνα, βασικά λόγω του μικρού πληθυσμού βασίστηκε στην τυχαιότητα του κλήρου.. στην Στοά του Αττάλου υπάρχει καταπληκτική κληρωτίδα και μπορείτε να την δείτε…έτσι ώστε οι μετέχοντες στα κοινά  να έχουν τις ίδιες πιθανότητες στα αξιώματα.

Αλλά επειδή «γνώριζαν εαυτόν» αυτήν την τυχαιότητα την ενίσχυσαν κα με κάτι άλλο σημαντικό …

  • ΟΙ 500 βουλευτές  και οι άλλοι 500 αναπληρωματικοί βουλευτές οι λεγόμενοι επιλαχόντες
  • ΟΙ 6000 δικαστές του λαϊκού δικαστηρίου της Ηλιαίας
  • ΟΙ  9 άρχοντες
  • ΟΙ 10 στρατηγοί
  • ΟΙ 10 Αστυνόμοι
  • ΟΙ 10 Επισκευαστές των ιερών

Είχαν μια θητεία μόνο για ένα χρόνο …..παξ  το νιαυτο όπως θα έλεγε και ο Ελληνιστής Εβραίος του Φάρου της Αλεξανδρείας.

Με μια κίνηση έλυσαν σχεδόν όλα τους τα προβλήματα !!!!

Αργότερα στην Αχαϊκή Συμπολιτεία ένας πανέξυπνος δημοκρατικός ο Άρατος από την Σικυώνα  βρήκε  ένα κολπάκι και έβαζε έναν κολλητό του κάθε 2 χρόνια και έτσι διατήρησε την αρχηγία της Συμπολιτείας για πολύ καιρό ενάντια στους βασιλικούς της εποχής του, Αργείους και Μακεδόνες, το ίδιο που το αντέγραψε και ο Πούτιν σήμερα.
Έφαγε όμως τόση λάσπη από τους αντιπάλους του,ρίξε ρίξε κάτι θα μείνει, όσον αφορά το θάρρος του στην μάχη, ώστε και η από μητέρα νόνα μου ( γιαγιά) από την Πάτρα αμόρφωτη μετά από 2330 χρόνια να λέει για κάποιον που το έβαζε στα πόδια…έγινε Άρατος !!!! αχ αυτή η συνέχει της γλώσσας και της φυλής μας !!!

Ας το φανταστούμε σήμερα στην δική μας  Δημοκρατία, αρχίζουμε με μια Νομοθετική εξουσία η οποία δεν έχει ανάγκη από 300 βουλευτές, 100 επαρκούν διότι σήμερα πια δεν νομοθετούν, αλλά  τις περισσότερες φορές απλά ψηφίζουν κομματικά  αυτά που η κυβέρνηση «νομοθετεί» δηλαδή αυτά που κάποιοι σύμβουλοι των υπουργών νομοθετούν ή ακόμα χειρότερα αυτά που άλλοι εκτός Ελλάδας θέλουν….

Φαντάζεστε ένα βουλευτή που θα έχει θητεία μόνο για μια περίοδο 4 χρόνων ?
Εγώ θα αναφερθώ σε μερικά αλλά ο καθένας μπορεί να βρει πολλά περισσότερα.

Αρχίζουμε από τον μισθό, στην αρχαία Αθήνα έπαιρναν 3 οβολούς την ημέρα ποσό πολύ λογικό για την εποχή,  σήμερα εφόσον θα λειτουργούσαν για μια τετραετή θητεία μόνο δεν θα είχαν ανάγκη από βοηθούς γραφεία τηλεφωνικές ατέλειες διότι απλούστατα αυτά είναι συνδεδεμένα με ρουσφέτια για αυτούς που πρόκειται να τους ψηφίσουν στην επομένη τετραετία τις περισσότερες φορές.

Ποιον θα φοβόντουσαν οι βουλευτές στις ψηφοφορίες ; τον αρχηγό του κόμματος - μαντριού ή τους χωρικούς ψηφοφόρους στα καφενεία των χωριών όταν θα πήγαινα ξανά στις επόμενες εκλογές; Ίσα ίσα θα βοηθούσε ώστε να μπορούσαν  να  υπάρξουν και άνετες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες με βουλευτές από διαφορετικά κόμματα.

Θα υπήρχε πάντα η περίπτωση να ψηφίσουν κάτι ίσως για κάποιο ισχυρό λόμπυ συμφερόντων, έστω και για μια φορά  με ανταπόδοση μετά την θητεία τους, αλλά ο νόμος θα έπρεπε να είναι Δρακόντειος και ασυλία καμιά για οποιονδήποτε από αυτούς που θα διέπραττε τέτοια ύβριν, για πάντα .

Τα νομοθετήματα θα έπρεπε να είναι απλά  τέλεια παρασκευασμένα από επιτροπές ειδικές , εκεί θα χρειαζόντουσαν οι Νομικοί και όχι στην Βουλή που έχει γεμίσει από δικηγόρους, αλλά διατυπωμένα σε απλή γλώσσα ώστε ο κάθε βουλευτής να είναι σε θέση να ξέρει απολύτως τι θα έρθει για ψήφιση και να έχει και τον απαιτούμενο χρόνο, μια και δεν θα υπήρχαν ασχολίες για ρουσφέτια, για να τον μελετήσει.

Τα Νομοθετήματα  δεν θα είχαν μεγάλο αριθμό άρθρων και εδαφίων και υποχρεωτικά θα έφεραν το όνομα του νομοθετούντος, ώστε αυτό να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν αρτιότητα του νόμου, όλοι θέλουν να αφήσουν το όνομά τους με ένα καλό νόμο, και κανένας με έναν άλλο κακό που οι πάντες θα ήξεραν τον πατέρα του.

Τακτικά θα τυπώνονταν  αφού ψηφιζόντουσαν  και επειδή θα διατυπώνονταν  σε απλή γλώσσα θα γίνονταν κοινό κτήμα στους πολίτες που ελεύθερα θα μπορούσαν  να τους δουν και να τους λάβουν υπόψη ακόμα και από το διαδίκτυο.

Εδώ να τονίσω το απαίσιο της Ελληνικής πολυνομίας και να αναφερθώ στην γενική ανασύνταξη και κατάργηση νόμων από την εποχή του Μεταξά που πρέπει να γίνει γρήγορα και άφοβα από ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Στη βουλή δεν πρέπει να  υπήρχαν Υπουργοί, πλήρης διάκριση εκτελεστικής από νομοθετική εξουσία και έτσι ακόμα και οι υπουργοί δεν θα φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος.
Βουλευτές θα γίνονται Έλληνες που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα με στρατιωτική θητεία και Έλληνες που έχουν εργασθεί τουλάχιστον 10 χρόνια αποδεδειγμένα.
Κατά την διάρκεια της θητείας τους θεωρούνται υπάλληλοι του κράτους και τα 4 χρόνια συμπληρώνουν τα άλλα συντάξιμα χρόνια τους, αυτό και μόνο, καμία άλλη σύνταξη.

Φαντάζεστε μια βουλή χωρίς τις μεγάλες οικογένειες της και τα μεγάλα ονόματα του χώρου?
Ίσως κάπως άδικο για μερικούς πολύ λίγους βέβαια, αλλά αυτό το άθλιο να βλέπεις γηραλέους με πάνω από 40 χρόνια να κραυγάζουν και να κάνουν τους «νέους» στην βουλή με τις δήθεν απόψεις τους ενώ είχαν λάβει μέρος στον «ανένδοτο αγώνα του Παπαντρέου» πάει πολύ, πρέπει να μάθουν να παίζουν με τα εγγονάκια τους στις παιδικές χαρές.

Ποιοί θα πήγαιναν στην βουλή; ποιοί θα το τολμούσαν; οι περισσότεροι από αυτούς που είναι σήμερα θα το θεωρούσαν τόσο άστοχο, όσο άτυχο θεωρεί ένας δημόσιος υπάλληλος την κλήτευση του σε δικαστήριο, έτσι θα βλέπαμε βουλευτές με κέφι και μεράκι για το καλό της χώρας.

Πάντως αυτό που ξεπερνά κάθε φαντασία και μου προκαλεί πόνο και θυμό μαζί είναι η προεδρική θητεία. Στη δική μας Δημοκρατία το αξίωμα του Προέδρου μια και είναι καθαρά τιμητικό και κανένα ρόλο δεν παίζει στα δύσκολα, θα περίμενα ακόμα και την άρνηση κάποιου ήδη μια φορά προέδρου να δεχθεί και δεύτερη θητεία 5 χρόνων.. τι στο καλό δεν  είναι για χόρταση !!!!! εκτός και αν νομίζουμε ότι δεν έχουμε άλλους πια να τιμήσουμε με το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας…έλεος πια!!!

Προλαμβάνω αυτούς που θα μιλούσαν για οικονομικούς λόγους, πρόεδροι πρωθυπουργοί υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι φυλάσσονται από φρουρά κατά την διάρκεια της θητείας τους μόνοοοοοο….  πράγμα που λαμβάνουν υπ όψιν τους όταν δέχονται το αξίωμα.

Βασίλης Ζάχος


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->