Home » , , , » «Η αναγέννηση και το αναγεννημένο», του Δημήτρη Μπουντουτσίδη

«Η αναγέννηση και το αναγεννημένο», του Δημήτρη Μπουντουτσίδη

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟ
Του Δημήτρη Μπουντουτσίδη

2-7-2014
Η σκέψη για το παρακάτω κείμενο, γεννήθηκε ξαφνικά μόλις πήρα στα χέρια μου την πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η ΡωΜΑΝΙΑ» με τίτλο  ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ 2014, «Πόντος» στα πέρατα του κόσμου και που έγινε Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πλατεία Κονίτσης. Ήμουν και εγώ εκεί. Καλά τα παρουσίασε ο έμπειρος ΛΑΖΟΣ ΤΕΡΖΑΣ. Καλά τα είπαν  και οι αξιωματούχοι της πόλης μας, όπως για παράδειγμα, ο νέος και σε ηλικία  Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Παπανικολάου.
Ξεφυλλίζοντας την εν λόγω πρόσκληση και πριν τελειώσω την θεματολογία του προγράμματος είπα -καλά είναι  όλα αυτά και επιβάλλονται να γίνονται-. Αρκεί όμως να μένουμε μόνον στον τοπικό ή Ελλαδικό χώρο?, αρκεί να τα υπενθυμίζουμε μόνον στους εαυτούς μας και στις νέες γενιές? ή  μήπως πρέπει να γίνει και κάτι παραπάνω? και άρχισε η σκέψη να διαδέχεται η μία την άλλη. Διαπιστώνοντας λοιπόν, ότι δεν αρκούν μόνον αυτά. Αποφάσισα  τη σκέψη μου να την μοιραστώ με όσους διαβάσουν αυτό το κείμενο. Πρωτίστως, το εν λόγω  θα κοινοποιηθεί  και στον πλέον αρμόδιο και που είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Κυριάκος Τιλκερίδης και αυτός με την σειρά του ας κάνει τα δέοντα.

Αρχικώς να πω ότι, τα ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ χρόνο με τον χρόνο γίνονται καλύτερα και οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους διοργανωτές του, αφετέρου με την ευκαιρία αυτού του κειμένου προτείνω σε όλους τους Συλλόγους που μας θυμίζουν την ξεριζωμένη γενιά των Ελλήνων του ΠΟΝΤΟΥ, της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, των ΝΗΣΩΝ, της ΚΥΠΡΟΥ, τελικώς την ΧΑΜΕΝΗ ΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αλλά ΟΧΙ ΤΗ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ ΓΗ. Να πούνε όλοι αυτοί που εκπροσωπούν αυτούς τους Συλλόγους  και οι επόμενοι  που θα έρθουν, ότι ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ έχουν και έναν άλλο σκοπό, τον σκοπό της πολιτιστικής μας παρουσίασης στα μέρη που υπήρχαν και έδρασαν Έλληνες για αιώνες. Αυτό μπορεί να γίνει με τις συναινέσεις των αντίστοιχων πολιτιστικών Συλλόγων –ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ- όμως κάποτε πρέπει να γίνει –ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ-. Άλλωστε αυτό και να γίνει, δεν μπορούμε να τις κρατήσουμε,  αλλά για να πούμε, για να πείτε, ως νέες γενιές ότι –ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΒΟΥΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΣ-. Είμαστε, είσαστε η γενιά που δεν κηδεύουμε, δεν κηδεύετε τις μνήμες ή επετείους.  Είμαστε, είσαστε οι γενιές που ζούμε στις εποχές των –ανοιχτών συνόρων- και οι ενοχές των προηγούμενων –που ΚΑΤΑΛΕΙΨΑΝΕ και ΒΑΨΑΝΕ με ΑΙΜΑ τις ΠΟΛΕΙΣ και τους ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΣ- πρέπει να αναδειχθούν δια μέσου των πολιτιστικών μας, πολιτιστικών τους συλλόγους.
Τέλος, τίθεται το ερώτημα σε όλους μας, σε όλους σας. Ποιος είναι ο λόγος που κάθε χρόνο αξιωματούχοι της Τουρκίας -παίρνουν χώμα επιλεκτικά και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από πόλεις τις Ελλάδας- και το μεταφέρουν στην Τουρκία?. Μήπως είναι αλυτρωτισμός?. Μήπως είναι σεβασμός στους κατακτητές της οθωμανικής αυτοκρατορίας? ή μήπως θέλουν να μας υπενθυμίζουν την κατάληψη της χώρας μας από τους Οθωμανούς?. Τι από όλα αυτά είναι?.

Δημήτρης Μπουντουτσίδης.
         2-7-2014

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->