Home » , , » Μεγάλη τιμητική εκδήλωση Στον ποιητή – πεζογράφο – δοκιμιογράφο Κώστα Δ. Αβραάμ

Μεγάλη τιμητική εκδήλωση Στον ποιητή – πεζογράφο – δοκιμιογράφο Κώστα Δ. Αβραάμ

    ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΑΒΡΑΑΜ (1918-1995)
Μεγάλη τιμητική εκδήλωση Στον ποιητή – πεζογράφο – δοκιμιογράφο Κώστα Δ. Αβραάμ (1918-1995), έγινε  την Κυριακή, 6 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων

Διοργανωτές  της εκδήλωσης:

α. Σύλλογος για την ανάδειξη της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα «Μιχάλης Παπαμαύρος»
β. Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης
γ. Σύλλογος αποφοίτων του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Λαμίας (1972) «Οι Πετρίτες»

Ομιλητές: Κώστας Κουβέλης, ποιητής, «Ο Κώστας Δ. Αβραάμ ως ποιητής»
Πόλυ Τζωρζοπούλου, φιλόλογος, «Κώστας Δ. Αβραάμ, ένας “αδούλωτος τεχνίτης του λόγου”»
Δρ. Θανάσης Ν. Καραγιάννης, «Ο δοκιμιακός λόγος του Κώστα Δ. Αβραάμ»
Γιάννης Κ. Αβραάμ, «Ο πατέρας μου αυτοβιογραφούμενος»

Απαγγελίες από: Μαρδίτσα Ζεκεντέ-Καρέντζου, Γιούλη Μπατοπούλου, Κώστα Κουβέλη, Παναγιώτη Παπαευθυμίου, Γιώργο Σταυρόπουλο, Θαν. Ν. Καραγιάννη και «βιογραφικό σημείωμα Κ. Δ. Αβραάμ» από Κώστα Καραγιαννόπουλο.

Έγινε προβολή διαφανειών από τη ζωή του τιμώμενου και προβολή βίντεο από συνέντευξή του, από τον Γιώργο Σταυρόπουλο, Δάσκαλο.
Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση. Kαι είναι πολύ συγκινητικό  να μαζεύεται μια ομάδα ανθρώπων και να τιμά τον άνθρωπο που με το έργο του λάμπρυνε την πνευματική ζωή της γενέθλιας πόλης τους. Εύγε λοιπόν στους διοργανωτές  που με το σπουδαίο αφιέρωμα - φόρο τιμής προς το πρόσωπό του, φροντίζουν για την διάδοση  αλλά και την διάσωση του ογκώδες λογοτεχνικού του έργου.
            
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Ο Κώστας Δ. Αβραάμ γεννήθηκε το 1918 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Από το 1924 εγκαταστάθηκε στην Αταλάντη Λοκρίδας, πατρίδα των γονιών του. Η απώτερη καταγωγή του ήταν μακεδονική, ως εγγονός του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Θωμά Αβραάμ. Το 1940 τέλειωσε τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία έλαβε μέρος στην Εποποιΐα του ’40 και στην Εθνική Αντίσταση, ως καπετάνιος λόχου του 42ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το Κακουργοδικείο της Θήβας το 1947 τον καταδίκασε «ερήμην» σε θάνατο. Τελικά αθωώθηκε το 1950 από το ίδιο Δικαστήριο.
Από το 1950 έως το 1986 δικηγόρησε στη Λαμία. Το 1955 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Λοκρίδας και το 1965 Γεν. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας. Μαζί με άλλους επιστήμονες πρωτοπόρησε στη δημιουργία της «Εταιρίας Φθιωτικών Σπουδών» και της «Στέγης Λοκρικών Μελετών»
Από το 1951 έως το 1981 εκδόθηκαν οκτώ βιβλία με ιστορικό ερευνητικό χαρακτήρα, με αφηγηματικό ύφος και δοκιμιογραφική γραφή και οκτώ ποιητικές συλλογές.
Κατά τη χρονική περίοδο 1980-1985 εξέδιδε τη διμηνιαία έκδοση «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΗ», Επιθεώρηση ποικίλου προβληματισμού, σε 31 τεύχη.
Δημοσίευσε περισσότερες από χίλια κείμενα σε πολλά επιστημονικά και λογοτεχνικά έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Επαρχίας.
Το έργο του έκριναν με κολακευτικά σχόλια σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι της χώρας μας, όπως οι: Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Μιχ. Στασινόπουλος, Πέτρος Χάρης, Γιάννης Κορδάτος, Π. Παλαιολόγος, Άλκης Θρύλος, Μπ. Κλάρας, Τάκης Λάππας, Τάκης Σινόπουλος κ.ά.
          
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->