Home » » Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ: Γιατί η εξυπνάδα δεν αρκεί

Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ: Γιατί η εξυπνάδα δεν αρκεί


Γιατί δεν αρκεί  να είμαι έξυπνος;

Αν γυρίσουμε πίσω μερικά χρόνια θα θυμηθούμε φράσεις κλισέ που ακουγόταν από γονείς και δασκάλους και προέβλεπαν την πορεία του κάθε μαθητή στη ζωή: είναι καλός μαθητής, έξυπνος, διαβάζει, θα πετύχει, δεν ‘παίρνει’ τα γράμματα, δεν είναι έξυπνος…... η επιτυχία στη ζωή σχετιζόταν άμεσα με την εξυπνάδα. Όμως η εξυπνάδα, ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης δεν μπορεί από μόνος του να εξασφαλίσει ευτυχισμένη ζωή γιατί παραβλέπει το συναισθηματικό κομμάτι. Φτάνουμε λοιπόν στην ‘ανακάλυψη’ της συναισθηματικής νοημοσύνης. Σήμερα μιλάμε για 8 διαφορετικά είδη νοημοσύνης, καθένα από αυτά έχει διαφορετικό βαθμό ανάπτυξης στον κάθε άνθρωπο και δεν  υπάρχουν  δύο άνθρωποι στον κόσμο που να έχουν το ίδιο προφίλ!
 Διαβάστε προσεκτικά και ‘ ανακαλύψτε’ το δικό σας μοναδικό συνδυασμό:   
1ο αριθμητική νοημοσύνη,
Είναι η  ικανότητα του ατόμου να ερευνά κατηγορίες και σχέσεις, να χειρίζεται εύκολα αριθμούς, να εκτελεί σύνθετους υπολογισμούς και η μνήμη του να συγκρατεί σειρά από  λεπτομέρειες, να αναζητά τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος σε όλα τα προβλήματα, μαθηματικά και μη. Επαγγέλματα στα οποία συναντάμε άτομα με υψηλή αριθμητική νοημοσύνη: μαθηματικοί, λογιστές , ντέτεκτιβ.
2ο λεκτική νοημοσύνη ,
 Αν έχετε αυτό το είδος  νοημοσύνης αναπτυγμένο μπορείτε με άνεση να χρησιμοποιείται το λόγο, να κατανοείτε τις αποχρώσεις στην ποιότητα του λόγου όταν σας μιλούν, έχετε ικανότητα εκμάθησης και ομιλίας ξένων γλωσσών , ικανότητα εξήγησης: πράξεων, λέξεων, γεγονότων ορισμών, ικανότητα: ανάλυσης, μάθησης, μνήμης, διδασκαλίας.  Ποιητές, λογοτέχνες, φιλόλογοι, δημοσιογράφοι διαθέτουν αυτό το είδος νοημοσύνης.
3ο συναισθηματική νοημοσύνη
Είναι η ικανότητα να καταλαβαίνετε τους άλλους: τα κίνητρά τους, τους σκοπούς, τον τρόπο σκέψης τους, να κατανοείτε τη συμπεριφορά τους. Μπορείτε να επικοινωνήσετε λεκτικά και μη λεκτικά αποτελεσματικά, μπορείτε να παρατηρείτε, να αναλύεται και να συνεργάζεστε με ευκολία. Είστε καλοί δάσκαλοι, ψυχολόγοι, πωλητές, πολιτικοί.
4ο ενδοπροσωπική νοημοσύνη
 Έχετε ανεπτυγμένη ικανότητα επίγνωσης των βαθύτερων σκέψεων και επιθυμιών σας, μπορείτε να αντιληφθείτε και να κατανοήσετε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την εκάστοτε συμπεριφορά σας. Γνωρίζετε αρκετά καλά τον εαυτό σας και τις αδυναμίες σας, είστε προσεκτικοί σε αποφάσεις και επιλογές, βλέπετε ολόπλευρα μια κατάσταση. Αυτή η νοημοσύνη είναι ξεχωριστή γιατί καταφέρνει να ενοποιήσει όλες τις άλλες μορφές νοημοσύνης αφού προωθεί την κατανόηση εαυτού και σαν μέρος της ευρύτερης πραγματικότητας, κι επομένως την καλύτερη προσαρμογή και αντιμετώπιση καταστάσεων. Μπορείτε να είστε ικανοί και πετυχημένοι σε οποιαδήποτε δουλειά σας αρέσει!
5η σωματική νοημοσύνη
Έχετε ικανότητα να χρησιμοποιείται ανεξάρτητα και συνδυαστικά κινητικές δεξιότητες, έχετε ρεαλιστική αντίληψη σώματος και κίνησης. Εδώ το σώμα λειτουργεί συνεργατικά και αρμονικά με τον εγκέφαλο. Ανεπτυγμένη σωματική νοημοσύνη διαθέτουν οι ηθοποιοί ,τεχνίτες, χειρούργοι, χορευτές, γραφίστες, αθλητές.
6η χωρική νοημοσύνη
Η χωρική νοημοσύνη έχει να κάνει με δραστική φαντασία, με καλό προσανατολισμό στο χώρο, ικανότητα να αναπαραστήσει κανείς νοητικά αυτό που βλέπει. Έχετε καλή θεώρηση πραγμάτων από διαφορετικές οπτικές γωνίες, σκέφτεστε πολύ με εικόνες. Πιλότοι, καπετάνιοι, οδηγοί, καλλιτέχνες, γλύπτες, διακοσμητές, έχουν αναπτυγμένη χωρική νοημοσύνη.
7η μουσική ρυθμική νοημοσύνη
Μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τη χροιά του ήχου, το ρυθμό, τη μελωδία, το συνδυασμό μουσικών οργάνων και μέτρων. διαθέτετε ικανότητα συναισθηματικής έκφρασης μέσα από τη μουσική. Όπως είναι φυσικό δεν μπορείς να γίνεις πετυχημένος : συνθέτης, μουσικός, τραγουδιστής χωρίς μουσική- ρυθμική ικανότητα…
8η  νατουραλιστική νοημοσύνη
Είναι η ικανότητα να διακρίνει κανείς διαδικασίες και αντικείμενα από τον φυσικό κόσμο, να αναγνωρίζει και να κατηγοριοποιεί πληροφορίες που αφορούν: χλωρίδα, πανίδα, φύση. Γεωργοί, βοτανολόγοι, σεφ έχουν νατουραλιστική ικανότητα.
Η διαδικασία ανάπτυξης  νοημοσύνης είναι πολύπλοκη, καταλαβαίνουμε πόσα ερεθίσματα διαφορετικά χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτύξει αποτελεσματικά όλο το φάσμα τις νοημοσύνης του. Θυμίζουμε ότι μέχρι τα 5 μας χρόνια έχουμε αναπτύξει το 50% των νοητικών δεδομένων για όλη τη ζωή μας. Κι επειδή όσοι διαβάζουν το άρθρο θα είναι πάνω από αυτή την ηλικία, προσπαθούμε για το υπόλοιπο 50% που μπορούμε να βελτιώσουμε!!!

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
τηλ.επικοινωνίας 2231046812
mariaskarlatou.blogspot.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->